Ο Τραμπ τα γυρνάει και για Wikileaks, ετοιμάζει κυνήγι του Ασάνζ

Ο Τραμπ τα γυρνάει και για Wikileaks, ετοιμάζει κυνήγι του Ασάνζ

Ποινικές διώξεις από τις ΗΠΑ ενδέχεται αν αντιμετωπίσει ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σε μια ακόμη στροφή της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί προεκλογικά ότι ενδεχομένως να δώσει χάρη στον διωκόμενο Whistleblower. Σύμφωνα με το CNN, Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο, με αξιωματούχους του να οικοδομούν κατηγορητήριο σχετικά με τη δημοσίευση κυβερνητικών εγγράφων από τα WikiLeaks.

Όπως αναφέρει η Washington Post, ο Ασάνζ και συνεργάτες του Wikileaks θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συνομωσία, κλοπή κυβερνητικών εγγράφων και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Η μήνυση, εφόσον κατατεθεί, θα αφορά διαρροές εγγράφων από το 2010 και την πιο πρόσφατη δημοσίευση απόρρητων αρχείων της CIA. Η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα», όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη και συνέχισε λέγοντας

«Έχουμε επαγγελματίες που ασχολούνται με την ασφάλεια των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια και είναι συγκλονισμένοι από τον αριθμό των διαρροών, μερικές από τις οποίες μάλιστα είναι πολύ σοβαρές. Έχουμε ήδη αρχίσει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και όποτε μπορέσει να δημιουργηθεί κάποια υπόθεση, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιους φυλακή»

[graphiq id=”kM6LyVQIGfr” title=”Διαρροές απο τα WikiLeaks” width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/kM6LyVQIGfr” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο διευθυντής μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκθέτει δημοσίως τον Τραμπ

Η κυβέρνηση του Ομπάμα είχε κινηθεί για την άσκηση κατηγοριών εναντίων των WikiLeaks για τη διαρροή πλήθους στρατιωτικών και διπλωματικών φακέλων που είχαν κλαπεί από την Chelsea Manning το 2010 «σκοντάφτοντας» όμως Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος. Τελικά, ο Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε χάρη λίγο πριν τη λήξη της θητείας του.

Διαβάστε  Η Google "αφήνει χαζό" το Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης: #Vault7: Τα Wikileaks αποκαλύπτουν τις τεχνικές της CIA με το Hive

Τον περασμένο Μάρτιο, τα Wikileaks δημοσίευσαν περισσότερα από 8.700 έγγραφα της CIA, όπου αποκαλύπτονταν τεχνικές κλοπής δεδομένων που χρησιμοποιούσε η υπηρεσία και σημαντικά τρωτά σημεία στα λειτουργικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης: Wikileaks: “Marble” έτσι κρύβει η CIA τα ίχνη της
[gra[graphiq id=”hGtSMh0vBQh” title=”Οι ‘διαμάχες’ γύρω απο τον Julian Assange” width=”700" height=”784" url=”https://w.graphiq.com/w/hGtSMh0vBQh” ]

Την εβδομάδα που πέρασε, ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, περιέγραψε με τέτοιο τρόπο το ρόλο των WikiLeaks, που ξεπερνά την Πρώτη Τροποποίηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στα WikiLeaks για αυτό που πραγματικά είναι: Μια μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία συχνά προωθείται από κρατικούς υποκινητές , όπως η Ρωσία»

Όπως όμως υπενθυμίζει και το BBC, κατά τη διάρκεια της προεκλογικές περιόδου, όταν τα WikiLeaks είχαν δώσει στη δημοσιότητα emails του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υποψήφιος τότε Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, είχε επαινέσει το έργο του οργανισμού.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Διαφήμιση