Η Alpha Bank καθαρίζει τον ισολογισμό της πουλώντας 4 δισ. κόκκινα δάνεια

Η Alpha Bank καθαρίζει τον ισολογισμό της πουλώντας 4 δισ. κόκκινα δάνεια

Την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από κόκκινα δάνεια έκανε η Alpha Bank συμφωνώντας με τη θυγατρική της Cepal, στην οποία συμμετέχει και η ισπανική Aktua, τη μεταβίβαση του πρώτου χαρτοφυλακίου κόκκινων καταναλωτικών στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε πρώτη φάση πωλούνται δάνεια 500 εκατ., ενώ στόχος είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2018 να μεταβιβαστούν κόκκινα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Συνολικά η Alpha Bank σκοπεύει να μεταβιβάσει ή να προϊοντοποιήσει δάνεια ύψους 12 δισ., που έχουν προοπτική ανάκτησης περί του 25-30%, ενώ επιπλέον 3-5 δισ. NPL’s θα συνεχίσει να τα διαχειρίζεται εσωτερικά.

Διαβάστε  Αντέχουν στο stress οι ελληνικές τράπεζες αλλά καίνε χρήμα

Η Cepal ήταν η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση κόκκινων δανείων ενώ η συνεργασία Aktua και Alpha Bank, είχε θεμελιωθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Στην Aktua Hellas αναμένεται να μεταφερθούν από την Alpha Bank σε βάθος πενταετίας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στεγαστικά, ενυπόθηκα καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 10-12 δισ. ευρώ, με στόχο την ενεργή διαχείρισή τους.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Moody's για τράπεζες: Το 55% των εποπτικών κεφαλαίων είναι... "αέρας", γι αυτό δεν μειώνονται τα NPL

Η Eurobank είναι η τράπεζα που άνοιξε το κεφάλαιο των πωλήσεων κόκκινων δανείων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση έχουν δεσμευτεί να κινηθούν τόσο οι Εθνική και Πειραιώς όσο και οι μη συστημικές τράπεζες.

Διαφήμιση