Παγκόσμια Τράπεζα: Δεν υπάρχει άμεσο θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας

Παγκόσμια Τράπεζα: Δεν υπάρχει άμεσο θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας

Απέχει αισθητά μια χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, αν και υπάρχει η βούληση, διευκρίνισε ο πρόεδρος Τζιμ Κιμ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Kim σχολίασε πως «δεν υπάρχει τίποτα το επικείμενο, αλλά είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τρόπους που την υποστηρίζουμε ήδη για περισσότερα από 5 χρόνια».

Διαβάστε  Συλλήψεις σε επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου αντικαρκινικών φαρμάκων

Όπως είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται ήδη με την Ελλάδα, από την αρχή της θητείας του το 2012, «σε θέματα όπως η διασφάλιση μιας καλύτερης κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες και η βελτίωση της κατάταξης στο Doing Business μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κοιτάζοντας συγκεκριμένα στον τρόπο αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας». Επίσης, «επενδύουμε μέσω του βραχίονα IFC για τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Διαφήμιση

«Είχαμε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «αλλά δεν υπάρχουν επικείμενα σχέδια».
Πρόσθεσε δε πως «οποιαδήποτε αντίστοιχη κίνηση, για παροχή δανείου προς την Ελλάδα, θα έπρεπε να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπόλοιπων πιστωτών της Ελλάδας και φυσικά του Διοικητικού Συμβουλίου» της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διαβάστε  Ελεύθερος υπό... προστασία και ο δεύτερος από τους 8 Τούρκους

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πρώιμη τη συζήτηση για την οποία, ούτως ή άλλως, θέτει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, δεν συζητεί τα επόμενα βήματα προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, διότι θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τον δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας προτού επεξεργαστεί την παροχή ενός δανείου, το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω το ελληνικό χρέος. Δεύτερον, θεωρεί απαραίτητη τη συγκατάθεση των τεσσάρων θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και μάλιστα επικαλείται τη στενή συνεργασία της με το ΔΝΤ.

Διαβάστε  Στους 152 μειώθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία

Διαφήμιση