Εξαγωγή κρίσης με εικονικό πόλεμο στο Αιγαίο επιχειρεί ο Ερντογάν

Εξαγωγή κρίσης με εικονικό πόλεμο στο Αιγαίο επιχειρεί ο Ερντογάν

Σενάριο εικονικού πολέμου πάνω από το Αιγαίο που περιλαμβάνουν και βομβαρδισμούς νησιών φαίνεται ότι υλοποιεί η τουρκική πολεμική αεροπορία καθώς η ένταση στο εσωτερικό της χώρας κλιμακώνεται με τις προσφυγές της αντιπολίτευσης κατά του Δημοψηφίσματος και ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να εγκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ΟΑΣΕ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι επιχειρεί για ακόμη μια φορά εξαγωγή της κρίσης και προβολή του εθνικιστικού του προφίλ προκειμένου να συσπειρώσει και να περιορίσει την πολιτική του φθορά, επιλέγοντας μάλιστα την ημέρα πτώσης του ελικοπτέρου της αεροπορίας στρατού που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε  Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, σε απάντηση για την αποφυλάκιση των τεσσάρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ημέρα νωρίτερα ελικόπτερο της τουρκικής αστυνομίας είχε καταπέσει στη Νοτιανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο 12 αστυνομικών και δικαστών που επέβαιναν σε αυτό.

Διαφήμιση

Στο Αιγαίο 11 αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν συνολικά 63 παραβιάσεις, ενώ τα δύο ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο σε δύο σχηματισμούς από δύο F-16 και 4 F-16 με 2 F-4, ενώ συμμετείχαν και τρία CN-235. Καταγράφηκαν και πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ από τις 63 παραβιάσεις οι 17 και 18 έγιναν από τα 2 CN-235 και οι 28 από τον σχηματισμό των έξι αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης: Virtual reality ο πόλεμος στο Αιγαίο

Διαβάστε  Επτά τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Τα δύο τουρκικά F-4 μαζί με ακόμη τέσσερα τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών ώρα 16:08. Λίγο αργότερα, ο σχηματισμός των έξι τουρκικών αεροσκαφών διασπάστηκε σε δύο μικρότερους σχηματισμούς. Στις 16:23 τα δύο τουρκικά F-4 μαζί με ένα ζεύγος F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στα 26.000 πόδια πάνω από την Κίναρο. Τρία λεπτά αργότερα τα άλλα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στα 22.000 πόδια πάνω από το νησί Κίναρος σε μια συνδυαστική αποστολή που προσομοιάζει με εικονικό βομβαρδισμό.

Αντίστοιχες ασκήσεις είχε υλοποιήσει και το καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία επεκτείνοντας τότε το σενάριο και στον πόλεμο πληροφοριών-προπαγάνδας δημοσιεύοντας ψευδείς πληροφορίες για πρόσδεση πλοίων σε ελληνικές βραχονησίδες και στα Ίμια με στόχο να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, των media και να κλονίσει το ηθικό ενόπλων δυνάμεων και πολιτών.

Διαβάστε  Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο: Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση "Θαλάσσιος Λέων"

Διαβάστε επίσης: Σενάριο πολέμου με fake news στήνει η Τουρκία

“Οι παραβιάσεις ημέρα πένθους των Ελληνικών ΕΔ για τη θυσία 4 αξιωματικών σήμερα και ενός στρατιώτη εχθές δείχνουν την ποιότητα των Τούρκων” σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο υπουργός Άμυνας.

Διαφήμιση