Τοποθέτηση που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όπου ενέπλεξε το ζήτημα μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, συνέκρινε τις απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ και επανέφερε θέμα Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και παγώματος της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η άρση της σιωπής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί του ελληνικού ζητήματος, εν μέσω μπαράζ δηλώσεων από το ΔΝΤ και ενόψει της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η πρώτη είδηση. Εν συνεχεία είναι προφανές, από τα αντικείμενα που κάλυψε η τοποθέτησή του, ότι το ζητούμενο για τον ίδιο είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα και θέλει να στείλει μήνυμα με τον χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης και του τελικού συσχετισμού δυνάμεων ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ και Κομισιόν.
Επίσης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στόχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα βρεθεί στη δεύτερη ταχύτητα της ΕΕ και θα τελεί υπό την εποπτεία του ESM και όχι της Κομισιόν. Για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια σειρά ζητήματα που ζητά η Αθήνα, αλλά όχι σε ουσιαστική μείωση του χρέους που θέτει ως προϋπόθεση το Ταμείο, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε άρδην αλλαγή συσχετισμών και δυναμικής.
Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του το ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας μάλιστα, ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.
Μεταξύ άλλων είπε ότι βραχυπρόθεσμα -δηλαδή άμεσα- ο ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειαστούν νέα προγράμματα βοήθειας αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση του για μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων» λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να πιέζουμε για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίησης.
Αντίθετα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit είναι «ευέλικτες ταχύτητες» και συμμαχίες όσων είναι διατεθειμένοι να τη στηρίξουν, ενώ κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στην Ευρώπη, κι όχι κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ισχυρό το νόμισμά της και να συνεισφέρει περισσότερο στην ασφάλεια και την διατλαντική συνεργασία.