Τουρκία: Άκαρπες οι προσφυγές κατά του Δημοψηφίσματος

Τουρκία: Άκαρπες οι προσφυγές κατά του Δημοψηφίσματος

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας τις προσφυγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής με αφορμή τις παρατυπίες που υποστήριζαν ότι έγιναν.

Η απόφαση, αν και αναμενόμενη, στόχο είχε να καταγράψει τη διαφωνία και να αποτελέσει μια ακόμη κίνηση στο πολιτικό πάζλ χαλιναγώγησης του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκός οποίος παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη χώρα έχει εξομαλυνθεί και τη νίκη του στο Δημοψήφισμα, παρέτεινε για τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Διεθνώς αυτό θεωρείται ως προπέτασμα καπνού για νέο πογκρόμ κατά αντιπάλων του και ιδιαίτερα κατά των Κούρδων αλλά και του δικαστικού σώματος.
[graphiq id=”hO1KkD57N4N” title=”Τουρκία: Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/hO1KkD57N4N” ]

“Οι προσφυγές του HDP, του CHP και του κόμματος Vatan αναφορικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου συζητήθηκαν ξεχωριστά και ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων, απορρίφθηκαν με ψήφους 10 κατά έναν 1 υπέρ”

ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος με αφορμή την απόφαση του YSK να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.