Προς συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν το Μάιο

Προς συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν το Μάιο

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν τον Μάριο ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΕ, ενώ σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Διαφήμιση

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν τον Μάιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Διευκρίνισε όμως ότι ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία λέγοντας ότι: «Θα ορίσουμε μια ημερομηνία ώστε οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν τον Μάιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε  Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο FBI-Ομπάμα, ενώ ο κλοιός γύρω του σφίγγει

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν ακόμη συναντηθεί, αλλά έχουν συνομιλήσει πολλές φορές τηλεφωνικώς. Έτσι ο Τραμπ συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν στη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας την κοινή επιθυμία να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον «προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις». Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τραμπ δεν εξέφρασε καμία επιφύλαξη για την ψηφοφορία την οποία κέρδισε με ποσοστό λίγο πάνω από το 51% των ψήφων ο Ερντογάν, αν και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν ότι οι συνθήκες διεξαγωγής του ήταν άνισες.

Διαβάστε  Το Ιράν ζητά ευρωπαϊκή ασπίδα κατά Τραμπ-Νετανιάχου, κατεβάζει τους τόνους

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά πολιτική αποδοχή, αναγνώριση, οικονομική στήριξη καθώς και τη δυνατότητα να θέσει όρους για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία και το Ιράκ, όπου διεκδιθεί ζώνες ασφαλείας, ενώ εγείρει και αξιώσεις για τα πετρέλαια του Κιρκούκ.

Στη Συρία το πρόβλημα της Άγκυρας εστιάζεται στα κουρδικά τάγματα πολιτοφυλακής YPG, τα οποία συνδέονται με το PKK, ενώ υποστηρίζει άλλες ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπό το λάβαρο του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα, αυτόκλητης πρωτεύουσας του ΙΚ στη Συρία. Η Τουρκία έχει προσφερθεί επανειλημμένα να συμμετάσχει στην επιχείρηση αλλά μόνο αν οι Κούρδοι μαχητές αποκλειστούν από αυτήν.

Διαβάστε  Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Διαφήμιση