Ο Ρέγκλινγκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “διαζυγίου” με ΔΝΤ

Ο Ρέγκλινγκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “διαζυγίου” με ΔΝΤ

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προσπαθεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να κάμψει τις αντιστάσεις και τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή ΔΝΤ-Αθήνας, υπολογίζοντας ότι η ΕΚΤ -που αποτελεί τον τρίο πόλο του μετώπου- θα καμφθεί εκ των έσω και με πολιτικές πιέσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αφού σημείωσε ότι ο ESM έχει ήδη δώσει 31 δισ. στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, προσπαθώντας να ενισχύσει τη θέση του και τη διαπραγματευτική του ισχύ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “διαζυγίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνοντας:

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ»

Ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ένα θέμα σε εξέλιξη», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και πως η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει υπό αίρεση. Με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα και στην Αθήνα ότι οι απαιτήσεις για το χρέος μπορούν να “καούν” από τις επιπλοκές της μη-συμμετοχής του ΔΝΤ και ενός νέου κύκλου εγκρίσεων του προγράμματος.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τσίπρας κεφαλαιοποιεί clean exit και χρέος, με... γραβάτα

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM έρχονται σε απάντηση τοποθετήσεων υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και στις προβλέψεις στις οποίες το Ταμείο επιμένει σε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε επίσης αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου απάντησε ότι «δεν αναμένω κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον» προσθέτοντας επίσης ότι δεν το θεωρεί απαραίτητο.

Διαβάστε  Τα μηνύματα της παραίτησης "ρουκέτα" του προέδρου του ΣτΕ

Διαφήμιση