Πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία εξήγγειλε η Μέι

Πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία εξήγγειλε η Μέι

Πρόωρες εκλογές την 8η Ιουνίου, εξήγγειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή της, τονίζοντας πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.

Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.

Διαφήμιση

«Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι «ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Αν και η Μέι διέψευδε το ενδεχόμενο τελικά οδηγήθηκε στην απόφαση από εσωτερικές διαφωνίες για τον χειρισμό του Brexit. Αυτή φαίνεται να είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μέι αυτή τη στιγμή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή ώστε να παρακάμψει τον νόμο που ορίζει πως οι εκλογές υποχρεωτικά διεξάγονται την πρώτη Πέμπτη κάθε Μαϊου ανά πενταετία, γνωστό και ως «Fixed-term Parliaments Act». Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου.

Διαβάστε  Μέι: Ο Τραμπ ήθελε να πάω την ΕΕ στα δικαστήρια

Στόχος της Μέι είναι η εξασφάλιση νωπής λαϊκής εντολής για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έτσι ώστε να μην απειλείται από εσωτερικές ισορροπίες σε κάθε βήμα και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες δεσμεύσεις αλλά και να περιορίσει τις παρεμβάσεις τις αντιπολίτευσης αλλά και του δικού της κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέι είχε χάσει δυο μάχες στη Βουλή των Κοινοτήτων για επιμέρους ζητήματα του Brexit, γεγονότα που κατέδειξαν προβλήματα λειτουργικότητας ακόμα και εντός του κόμματός της.

Διαβάστε  Έκανε το double ο Ερντογάν αλλά μαζί με τους εθνικιστές

Νευρικότητα επικρατεί στις ισοτιμίες για στο χρηματιστήριο με τη λίρα να ανακάμπτει μετά το διάγγελμα, ενώ ο FTSE-100 παραμένει σε αρνητικό έδαφος με απώλειες που υπερβαίνουν το 1%.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και υποστήριξε την καμπάνια για παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πλέον «αγκαλιάσει» πολιτικά την απόφαση των Βρετανών πολιτών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για αποχώρηση από την Ε.Ε. και μάλιστα δείχνει έτοιμη ακόμη και για ένα «σκληρό» Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός που αιφνιδίασε, καθώς διέψευδε τα σενάρια μέχρι πρότινος, επιτέθηκε στους κινδυνολόγους λέγοντας:

«Παρά τις προβλέψεις για άμεσο οικονομικό κίνδυνο, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού είδαμε ότι η εμπιστοσύνη στην κατανάλωση παραμένει υψηλή, έχουμε ρεκόρ στις θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις. Κάναμε ό,τι επίτασσε η λαϊκή εντολή. Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή. Και καθώς κοιτάμε στο μέλλον η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη νέα σχέση μας με την Ευρώπη»

Διαφήμιση