Νέες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία πραγματοποιεί το ΔΝΤ στο World Economic Outlook και του Fiscal Monitor, που παρουσιάστηκαν σήμερα, τις οποίες όμως γνώριζαν εκ των προτέρων τόσο η ελληνική αποστολή όσο και οι Ευρωπαίοι, καθώς πάνω σε αυτές ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπερ σημαίνει ότι αν και το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη -αισθητά- αυτό δεν επηρεάζει το ελληνικό σκέλος του προγράμματος αλλά τις δεσμεύσεις των εταίρων για το χρέος.
Αν τώρα σε αυτό συνυπολογιστούν οι χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και για μακροπρόθεσμα λογικό πλεόνασμα 1,5%, τότε προσδιορίζεται επαρκώς το πεδίο των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον κατά την κοινή Σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και όσων εξελίσσονται ήδη στα παρασκήνια.
Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα Λαγκάρντ σε Σόιμπλε… με όρους
Με βάση τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος θα είναι 2,2%, έναντι 2,8% στην πρόβλεψη του Οκτωβρίου, γεγονός που επηρεάζει όμως το σκέλος του χρέους-πλεονάσματος, ενισχύοντας την πίεση προς τους εταίρους για την ενεργοποίηση μέτρων και την αναθεώρηση συνιστωσών της συμφωνίας. Παράλληλα η περικοπή των προβλέψεων για την ανάπτυξη αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Προβληματισμό προκαλεί, μεταξύ άλλων, και η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση για το ΑΕΠ καθώς το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη μόλις 1% το 2022, στέλνοντας άλλο ένα σήμα ότι θα πιέσει για το θέμα του χρέους εφόσον όσο το ΑΕΠ παραμένει καθηλωμένο οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για το χρέος θα είναι μεγαλύτερες, όπως αντιστοίχως θα είναι αδύνατη η συντήρηση στόχων πλεονάσματος στο 3,5%.
Στην πραγματικότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι διαρθρωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδεικνύεται το συμπέρασμα ότι υψηλές δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους και υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα υποσκάπτουν την ανάπτυξη και συνεπώς καθιστούν το πλαίσιο της συμφωνίας ανεφάρμοστο. Με τον τρόπο αυτό καθιστά σαφές, όπως είχε δηλώσεις και ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις, ότι το Ταμείο εκπροσωπεί τη χώρα-μέλος του.
Αυτό σημαίνει ότι ΔΝΤ αφού κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις τώρα εφαρμόζει όλη την πίεση στους Ευρωπαίους για να επιτύχει τη διαμόρφωση του απαραίτητου δξημοσιονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα την έξοδο στις αγορές αλλά και μια προοδευτικά βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα επιχειρήματα του ΔΝΤ φαίνεται να στηρίζουν, εκτός από τη Γαλλία, την Κομισιόν και την ΕΚΤ και οι ΗΠΑ, καθώς σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Στβεν Μνούσιν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει το ΔΝΤ να διαπραγματευτεί συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 0,6% του ΑΕΠ περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2017 όπως αναφέρει στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω σε 2,2% του ΑΕΠ την προηγούμενη πρόβλεψη (του Οκτωβρίου του 2016) για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017. Για το 2018 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7%.
Tο ΔΝΤ αναμένει, έστω και ελαφρώς υψηλότερη ανεργία τη φετινή χρονιά δηλαδή 21,9% από 21,5% που προέβλεπε πέρυσι τον Οκτώβριο. Ο δείκτης ανεργίας προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει οριακά του χρόνου στο 21%.
Το Ταμείο βλέπει τέλος στην εποχή του αποπληθωρισμού, ένδειξη που σηματοδοτεί το τέλος της ύφεσης καθώς και του σεναρίου εσωτερικής υποτίμησης. Για το 2017 ο πληθωρισμός εκτιμάται σε 1,3%, και στη συνέχεια προβλέπεται οριακή επιτάχυνση σε 1,4% το 2018 και 1,7% το 2022. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται αρνητικό κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2017 και μηδενικό για το 2018, ενώ για το 2016 προσδιορίζεται στο -0,6% το ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά αναμένονται αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδος στο πλαίσιο του Fiscal Monitor. Ωστόσο και αυτά τα στοιχεία θα είναι προκαταρκτικά καθώς σύμφωνα με το World Economic Outlook στηρίζονται σε αυτά που δόθηκαν στο «Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου και υπόκειται σε αναθεώρηση με βάση τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου».
[infogram id=”imf_projections_greece” prefix=”kHd” format=”interactive” title=”IMF Projections Greece”]