Το ΔΝΤ έριξε την πρώτη σφαίρα

Το ΔΝΤ έριξε την πρώτη σφαίρα

Με μια δήλωση που χτυπάει απ ευθείας την καρδιά του προβλήματος και με ρητορική που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άνοιξε την αυλαία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι, σε κάποιο βαθμό, απαραίτητη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ ψαλιδίζει την ανάπτυξη για να κουρέψει χρέος-πλεόνασμα

Διαφήμιση

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως το ΔΝΤ θεωρεί πως σε κάποιο βαθμό η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη. Προσέθεσε ακόμη πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα Λαγκάρντ σε Σόιμπλε… με όρους

Νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί αποσπασματικά στοιχεία από το Fiscal Monitor όπου το ΔΝΤ υποβάθμιζε το στόχο για την ανάπτυξη τόσο για το 2017 και 2018 όσο και για το 2021, καθιστώντας την προοπτική επιβολής πλεονάσματος 3,5% εντελώς ανέφικτο. Παράλληλα όμως κρατώντας σταθερές τις προβλέψεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό περιορίζει και σχεδόν ασφαλίζει την ελληνική κυβέρνηση από ενδεχόμενες πιέσεις γιαα τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.