Το πλαίσιο μέσα από το οποίο εξετάζουν οι ΗΠΑ το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό σκιαγράφησαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ένας ακόμη ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την κάλυψή τους στην Κριστίν Λαγκάρντ για μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν στους Financial Times, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη λύση του.
«Θεωρούμε ότι είναι πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό θέμα, παρ’ όλο που είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε διότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές»
σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» στο «εγγύς μέλλον».
Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ ψαλιδίζει την ανάπτυξη για να κουρέψει χρέος-πλεόνασμα
Τη Μεγάλη Πέμπτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» στην ιδέα της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2015.
Όπως είχε αναφέρει, η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει με «ανοιχτό μυαλό» κάθε νέο δάνειο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
«Προσβλέπουμε από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο»
είπε, προσθέτοντας ότι: «Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με ανοιχτό μυαλό».
Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα Λαγκάρντ σε Σόιμπλε… με όρους
Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και πιέζει πλέον για αναδιάρθρωση του χρέους και για μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά έχει κατ επανάληψη επισημάνει σε δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ καθώς και άλλα στελέχη του Ταμείου, ωστόσο συναντούν σθεναρές αντιστάσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ESM.
Το Ταμείο δεν έχει συμφωνήσει προς το παρόν να συμμετάσχει στο σκέλος της χρηματοδότησης του πακέτου στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, ζητώντας να συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.