Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολούθησαν ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, FTSE-100 και το βρετανικό νόμισμα μετά την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ένδειξη του θολού τοπίο και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές.
Ο FTSE-100 έκλεισε με μεγάλες απώλειες που προσεγγίζουν το 3%, ενώ η στερλίνα μέχρι τις 20:15 ώρα Ελλάδος ενισχύονταν έως 1,7% έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να χωνέψουν την είδηση της προκήρυξης εκλογών.
Ασχέτως αποτελέσματος και προσδοκιών, βραχυχρόνια επανέρχεται η αβεβαιότητα καθώς καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις σπανίως παράγουν θετικά αποτελέσματα για τις αγορές και την οικονομία.
Ο βρετανικός FTSE 100 γνωρίζει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα μηνών και υποχωρεί κατά 2,53%, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,με τη στερλίνα να διαγράφει τις προηγούμενες απώλειες και να κερδίζει έδαφος, έναντι του δολαρίου. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση κατά 0,92% στις 377,21 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,42% και ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,75%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,40%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “διολισθαίνει” κατά 1,01% και ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώνεται 0,99% χαμηλότερα.
Οι ευρωαγορές δέχονταν ήδη πιέσεις, λόγω της πτώσης του μεταλλευτικού κλάδου, αλλά και καθώς και μια καθολική αβεβαιότητα “κατακλύζει” τα ταμπλό.
Οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία θα έλθουν μετά από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, με τον πρώτο γύρο να είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Κυριακή στις 23 Απριλίου.
Οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία προστίθενται σε μια μακρά σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων που ευθυγραμμιζόμενες χρονικά εντείνουν την αβεβαιότητα και τους προβληματισμούς, ενώ ενισχύουν το πολιτικό και συνεπώς και το επενδυτικό ρίσκο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Αν και ι εξελίξεις στην Τουρκία, τη Συρία και τη Βόρειο Κορέα κυριαρχούν στις αγορές, οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ενισχύουν την αίσθηση τεκτονικών ανακατατάξεων.