Προσφυγικό: 500,000 οι εκτοπισμένοι της Μοσούλης

Προσφυγικό: 500,000 οι εκτοπισμένοι της Μοσούλης

Πρωτοφανές κύμα εκτοπισμένων ανθρώπων εγκαταλείπει τη Μοσούλη στο πλαίσιο επιχείρησης εκκένωσης υπό το Κατάρ καθώς η μάχη για τον έλεγχο εδαφών και πλουτοπαραγωγικών πηγών εντείνεται στη Συρία. Όπως επισημαίνουν η τεράστια ροή ανθρώπων είναι αδύνατον να συντηρηθεί εντός συριακού εδάφους και εκτιμάται ότι αρχικά περί τις 50-100,000 άνθρωποι αναμένεται να κινηθούν προς την Ευρώπη.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Μοσούλη τους τελευταίους έξι μήνες οπότε άρχισε η επίθεση των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της μεγάλης πόλης του βορρά από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε ο ΟΗΕ.
«Ο όγκος των αμάχων που φεύγουν από τη Μοσούλη είναι ανήκουστος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η μάχη της Μοσούλης, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, επέτρεψε στα κυβερνητικά στρατεύματα να εκδιώξουν τους ισλαμιστές από το ανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι μάχες επικεντρώνονται από τον Φεβρουάριο στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που είναι πυκνοκατοικημένη.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

«Το σενάριο καταστροφής που είχαμε εκπονήσει όταν ξεκίνησαν οι μάχες προέβλεπε πως ένα εκατομμύριο άμαχοι μπορεί να φύγουν από τη Μοσούλη. Περισσότεροι από 493.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας σχεδόν τα πάντα πίσω τους», πρόσθεσε η Γκράντε.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 500.000 τον αριθμό των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στη Μοσούλη.
Η μάχη αυτή «μας έχει ωθήσει στα επιχειρησιακά όριά μας», εκτίμησε η Γκράντε.
[graphiq id=”2cmTsYkUg9T” title=”Συνολικός αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων ανά διαμάχη ανά τον κόσμο” width=”700" height=”633" url=”https://w.graphiq.com/w/2cmTsYkUg9T” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Διαφήμιση