Να υποτιμήσει την ευρωπαϊκή προοπτική επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στην ΕΕ και να περιορίσει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό από την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Ευρώπη φαίνεται ότι ετοιμάζεται για σκληρό πόκερ επενδύοντας στις ενστάσεις νομιμότητας του Δημοψηφίσματος.
Η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τις ενστάσεις για να χαλιναγωγήσει τον Ερντογάν
Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να υποτιμήσει τη σπουδαιότητα του χαρτιού που “χτίζει” η ΕΕ και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υποβαθμίζοντας τον ΟΑΣΕ θέλει να στείλει μήνυμα αυτόνομης πορείας με το βλέμμα στην Ανατολή, στο εσωτερικό της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν τώρα είναι πιο επικίνδυνος
Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.
Επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Brexit και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν κέρδισε το ματωμένο Δημοψήφισμα
Νωρίτερα, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου τον υποδέχτηκε πλήθος υποστηρικτών του ανέφερε με αφορμή τις δηλώσεις των διεθνών παρατηρητών ότι «η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα μας επιτέθηκαν».
Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.