Μουδιασμένη η Ελλάδα απέναντι στην πύρρειο νίκη Ερντογάν

Μουδιασμένη η Ελλάδα απέναντι στην πύρρειο νίκη Ερντογάν

Επιφυλακτικές αλλά χωρίς στόχευση και πολιτική συνοχή ήταν οι τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων στην οριακή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο Δημοψήφισμα στην Τουρκία, που οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του πολιτικού status quo αλλά και που προδίδει αποδυνάμωση του Τούρκου προέδρου στα αστικά κέντρα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα αναδεικνύει μία «βαθιά διχασμένη Τουρκία» και έκανε λόγο για «οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα κατέστησε αναγκαία την επίδειξη σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού. Τόνισε επίσης, πως η Ελλάδα προσβλέπει σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, παρά τη σοβαρή συνταγματική αλλαγή της Τουρκίας.΄

Διαβάστε  Διαρροή ΟΔΔΗΧ στη Handelsblatt: Επίκειται έκδοση 10ετούς ομολόγου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έκανε λόγο για «καισαρικό καθεστώς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαφήμιση

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο, «να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας» και «όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης».

Διαβάστε  Σε κρίση η Δικαιοσύνη: "Ανταρτοπόλεμος" Κοντονή-ΔΣΑ μετά την παραίτηση Σακελλαρίου

Αντίδραση υπήρξε και εκ μέρους της Κύπρου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, να επισημαίνει ότι η Λευκωσία «επιθυμεί την ομαλότητα της Τουρκίας, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό».

Διαφήμιση