2,000 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο σε μια μέρα

2,000 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο σε μια μέρα

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και η προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους να αυξήσει τα έσοδά του από τη διακίνηση μεταναστών και το εμπόριο ανθρώπων έχει ενισχύσει δραματικά τις ροές από τη Δυτική Και Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία με αποτέλεσμα πάνω από 2,000 μετανάστες να διασωθούν από τις ιταλικές αρχές και τη Frontex σε ναυάγια. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός.

Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής ανέφερε πως 19 επιχειρήσεις διάσωσης από την ακτοφυλακή ή από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων διέσωσαν συνολικά 2.074 μετανάστες που επέβαιναν σε 16 λαστιχένιες λέμβους και τρία μικρά ξύλινα σκάφη.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφεραν σε ένα τουίτ πως ένας έφηβος εντοπίστηκε νεκρός πάνω σε λαστιχένια λέμβο οι επιβάτες της οποίας διασώθηκαν από το σκάφος Aquarius. Οι MSF ανέφεραν πως δύο σκάφη τους, το Aquarius και το Prudence, διέσωσαν περίπου 1.000 ανθρώπους που επέβαιναν σε εννέα πλεούμενα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Λιβύη: Κατακόρυφη πτώση παραγωγής στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή

Διαβάστε επίσης: Η ταυτότητα του προσφυγικού στην Ευρώπη

«Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι νεκροταφείο», ανέφεραν σε τουίτ τους οι MSF. Ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής επιβεβαίωσε πως ένας άνθρωπος πέθανε αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Πρόσφυγες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιπλεύσουν αφού εγκατέλειψαν τη λαστιχένια λέμβο τους στη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης από το σκάφος Phoenix της ομάδας διάσωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS).
[graphiq id=”9O3s3jlLliZ” title=”Νεκροί ή αγνοούμενοι μετανάστες και μετανάστες στη Μεσόγειο” width=”700" height=”544" url=”https://w.graphiq.com/w/9O3s3jlLliZ” ]

Διαβάστε  Άγρια σφαγή αμάχων στο Μάλι από τζιχαντιστές

Σε μία επιχείρηση, το Phoenix διέσωσε 134 ανθρώπους, όλοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, είπε. Οι διασωθέντες από σκάφη του MOAS και των MSF μεταφέρθηκαν σε πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, που είχε διασώσει άλλους μετανάστες, ώστε να μεταφερθούν σε ιταλικά λιμάνια.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στον εσωτερικό εκτοπισμό που υφίστανται μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων αλλά και το λιμού που πλήττει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει την επικείμενη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση που θα πηγάζει από την Αφρική και που θα είναι πολλαπλάσιου μεγέθους και έντασης από τη συριακή.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα παιχνίδια με την Αφρική και το προσφυγικό

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 32.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από τις αρχές του έτους. Περισσότεροι από 650 πνίγηκαν ή αγνοούνται.

Διαφήμιση