Συμφωνία ΗΠΑ- Βερολίνου για συμμετοχή ΔΝΤ με μικρό δάνειο στην Ελλάδα

Συμφωνία ΗΠΑ- Βερολίνου για συμμετοχή ΔΝΤ με μικρό δάνειο στην Ελλάδα

Συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα μικρό δάνειο φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου, του Βερολίνου και της Γερμανίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Η συμφωνία αυτή δεν σημαίνει το τέλος της διαπραγμάτευσης αλλά συνεπάγεται ότι θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια και το ΔΝΤ χρηματοδοτικά, καθώς την απόφαση θα στηρίξουν οι ΗΠΑ στο διοικητικό συμβούλιο.

Η συμφωνία συνάγεται από τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου καθώς κινούνται πού κοντά -αν δεν ευθυγραμμίζονται- με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί του θέματος.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πειθαρχικό κατά εισαγγελέα ζήτησε ο Κοντονής για αναρτήσεις κατά Τσίπρα-Παυλόπουλου

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει με «ανοιχτό μυαλό» κάθε νέο δάνειο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
«Προσβλέπουμε από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.
«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με ανοιχτό μυαλό», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος μέτοχος στο ΔΝΤ, μοιάζουν με τη δήλωση αυτή να μην αποκλείουν μια νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο, παρά τις επικρίσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων για τα δύο προηγούμενα προγράμματα στήριξης του 2010 και του 2012.

Διαβάστε  ΔΕΗ: Ξεκινάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων

Δεχόμενο πιέσεις από όλες της πλευρές, το ΔΝΤ αρνείται προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, αν δεν συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να θέσει σε εφαρμογή η Αθήνα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.
Την Τετάρτη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά έκρινε πως απομένει ακόμη «ο άλλος μισός δρόμος» να διανυθεί.
Την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχει κεντρική θέση στις συζητήσεις που θα γίνουν.

Διαβάστε  Τα καύσιμα έβαλαν φωτιά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Διαφήμιση