Το Time χτυπάει το Facebook… εξτρεμιστικά

Ανεπάρκεια, χρονοβόρες διαδικασίες και εσωτερικές δυσλειτουργίες καταλογίζει στο Facebook το περιοδικό Time μετά από έρευνα συντάκτη του κατά την οποία το μέσο δεν αφαίρεσε εγκαίρως και άλλες φορές καθόλου περιεχόμενο υπέρ τζιχαντιστών και παιδική πορνογραφία.

Η δημοσίευση αυτού του άρθρου σε μια τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο πλήττει τη φήμη και την αξιοπιστία του Facebook ενώ οδηγεί τις αρχές σε πιο ενδελεχείς έρευνες στην πλατφόρμα γεγονός που θα μπορούσε να αποκαλύψει κι άλλες αδυναμίες ή ακόμα και προβλήματα.

Επίσης οι υποθέσεις αυτές σχετίζονται άμεσα και με την υπόθεση των Fake News για τα οποία το Facebook ετοιμάζει ειδικά εργαλεία και διαδικασίες για την απομάκρυνσή τους, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας πλαστό προφίλ το οποίο δημιούργησε τον περασμένο μήνα, δημοσιογράφος των Times εντόπισε εικόνες και βίντεο που εγκωμιάζουν το Ισλαμικό Κράτος και τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις στο Λονδίνο και στην Αίγυπτο, μαζί με ωμές εικόνες παιδικής πορνογραφίας και ζήτησε από τους συντονιστές του δικτύου να τις απομακρύνουν.
Οι συντονιστές του Facebook απομάκρυναν ορισμένες από τις εικόνες αυτές, αλλά άφησαν αναρτήσεις υπέρ των τζιχαντιστών που υμνούν τις πρόσφατες επιθέσεις και καλούν για την πραγματοποίηση και άλλων. Η εταιρία εμφανίστηκε να αναλαμβάνει δράση μόνο όταν ο δημοσιογράφος των Times αποκάλυψε την ταυτότητά του και είπε ότι κάνει ένα ρεπορτάζ για το θέμα.
[graphiq id=”4wj5NtCum57" title=”Facebook Inc. : Ενεργοί χρήστες κατά περιοχή σε μηνιαία βάση” width=”700" height=”570" url=”https://sw.graphiq.com/w/4wj5NtCum57" frozen=”true”]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Το Facebook αποκάλυψε δεδομένα 14 εκατ. χρηστών κατά λάθος

Η μη απομάκρυνση περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, μετά την ενημέρωση αξιωματούχων της εταιρίας για την ύπαρξή του, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης για τον ρόλο του Facebook στην προώθηση της δημοσίευσης και της διανομής τέτοιων εικόνων.
Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρία έχει τώρα απομακρύνει όλες τις εικόνες που χαρακτηρίστηκαν από τους Times δυνητικά παράνομες, παραδεχόμενος ότι «παραβιάζουν τις πολιτικές μας και δεν έχουν θέση στο Facebook».

Διαβάστε  Το Facebook δίνει προσωπικά δεδομένα χρηστών ακόμα κι όταν δεν θέλουν

«Λυπούμαστε που συνέβη», ανέφερε σε δήλωση ο αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων του Facebook Τζάστιν Οσόφσκι. «Είναι σαφές ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να ανταποκριθούμε στα υψηλά κριτήρια που δικαίως αναμένει ο κόσμος από το Facebook».

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν στην αστυνομία την ύπαρξη εξτρεμιστικού περιεχομένου μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Αρνήθηκε να απαντήσει εάν ερευνά κατά πόσον το Facebook απέτυχε να αναλάβει δράση όταν ενημερώθηκε για το παράνομο περιεχόμενο.
«Όπου το υλικό παραβιάζει τους τρομοκρατικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μονάδα Αναφοράς στο Διαδίκτυο Κατά της Τρομοκρατίας (CTIRU) θα επιδιώκει, όπου είναι δυνατό, την απομάκρυνση του περιεχομένου συνεργαζόμενη με την εταιρία που το “φιλοξενεί” στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
[graphiq[graphiq id=”ifZ1hJO5Myh” title=”Facebook Inc.: Η ακτινογραφία” width=”700" height=”657" url=”https://w.graphiq.com/w/ifZ1hJO5Myh” ]class="posttags">  ,

Διαφήμιση