Πολλαπλών ερμηνειών επιδέχεται η χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα και οι συναντήσεις τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς τα θέματα που τέθηκαν δημοσίως, τα συμπεράσματα και οι δηλώσεις έχουν ιδιαίτεα υψηλή σημειολογική και πολιτική αξία και χρήζουν ανάλυσης κάτω από πολλαπλά φίλτρα.
Αρκεί να σημειωθεί ότι επισήμως το αποτέλεσμα της επίσκεψης και των υψηλού επιπέδου επαφών ήταν η πιστοποίηση του χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης και της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε επίπεδο κατώτερα της εποχής Ομπάμα. Αν και οι G7 δεν κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πακέτο κυρώσεων ο Τίλερσον μετέβη Μόσχα σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει το πλαίσιο αντιπαράθεσης και τα όρια.
«Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας είναι χαμηλό. Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν αυτού του είδους τις σχέσεις»
υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα. Παράλληλα, ο Ρεξ Τίλερσον, κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, υιοθετώντας δημοσίως και επί ρωσικού εδάφους τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει ο Μπαράκ Ομπάμα και είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι:
«Επιβεβαιώσαμε τον κοινό μας στόχο να διεξάγουμε μια αμείλικτη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας»
θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προσδιορίσει το πεδίο σύγκλισης και την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα διεξάγονται οι διμερείς συζητήσεις. Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Μόσχας στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Αν και σε επίπεδα ψυχρού πολέμου οι σχέσεις των δυο χωρών η αποδοχή του κοινού στόχου της αντιμετώπισης του ισλαμικού Κράτους και εν γένει της τρομοκρατίας είναι μια επαρκής πλατφόρμα συνεργασίας, καθώς παρέχει αρκετό χώρο για κοινές πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές δράσεις, ενώ προφυλάσσει το προφίλ τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του Βλάντιμιρ Πούτιν από το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν ήπιοι ή λιγότερο πατριώτες.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για μερικές ημέρες νωρίτερα επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κίνηση που αποδεικνύεται ότι είχε στόχο την ενδυνάμωση της φωνής-θέσης του Ρεξ Τίλερσον και να στείλει μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν έχει την πολυτέλεια να παίξει διπλωματικά παιχνίδια με μεμονωμένες χώρες αλλά βρίσκεται πλέον απέναντι στη συλλογικότητα των G7 και του NATO.
Την Ευρωατλαντική συμμαχία επανέφερε στο κάδρο ο Ντόναλντ Τραμπ με παραχωρώντας κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα, Γενς Στόλτενμπέργκ, στον Λευκό Οίκο, όπου αναίρεσε τον χαρακτηρισμό παρωχημένο, επαναπροσδιορίζοντας το NATO ως απολύτως απαραίτητο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.