Κι άλλο μέτωπο ΕΕ-Ρωσίας με απόφαση του ΕΔΑΔ για τη σφαγή του Μπεσλάν

Κι άλλο μέτωπο ΕΕ-Ρωσίας με απόφαση του ΕΔΑΔ για τη σφαγή του Μπεσλάν

Ενώ οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είναι τεταμένες σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδίδει μια απόφαση-κόλαφο για την τρομοκρατική επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν στη Ρωσία το 2004, καταδικάζοντας τη ρωσική κυβέρνηση έναντι 409 εναγόντων Ρώσων πολιτών που ζητούσαν ηθική δικαίωση και αποζημίωση.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου και του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσυνης που χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο αποφάνθηκε πως η Μόσχα επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων σε σχολείο στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση. Για μια χώρα που έχει υποστεί πολλές φορές τρομοκρατικές επιθέσεις, για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες»

δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το ΕΔΑΔ «καθαρά υποθετικά».

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης εντός τριών μηνών. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα συμπεράσματα του ΕΔΑΔ είναι «αβάσιμα» και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν «όχι πειστικά και σε αναντιστοιχία με τις αποδείξεις που παρείχαν οι ρωσικές αρχές».

«Τα συμπεράσματα του Δικαστηρίου δείχνουν μια κατάφωρη έλλειψη κατανόησης εκ μέρους των Ευρωπαίων δικαστών της βαρύτητας της κατάστασης στη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Μπεσλάν και των ιδιαιτεροτήτων και των κινδύνων κατά την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης»

αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Διαβάστε  Το Αλβανικό σε τροχιά λύσης, λέει ο Κοτζιάς

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι ρωσικές αρχές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη σύλληψη ομήρων σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών την 1η Σεπτεμβρίου 2004 και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση.

Περισσότεροι από 330 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Μόσχα να καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ στους ενάγοντες, 409 Ρώσους πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.
[graphiq id=”kXENdOxMdEN” title=”Νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία” width=”700" height=”681" url=”https://w.graphiq.com/w/kXENdOxMdEN” ]

Διαφήμιση