Μήνυμα προς Ουάσιγκτον και Βερολίνο έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ελληνική Βουλή και απαντώντας σε τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία που εμπεριέχει και το χρέος, θέση που διατύπωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο ομιλίας της. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup της 25ης Μαΐου ή ενδεχομένως και έκτακτο νωρίτερα, το οποίο είναι στη διακριτική ευχέρεια του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών επικαλούμενος δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί, προς επίρρωσιν του κλίματος και του γράμματος της συμφωνίας της Μάλτας, επανήλθε στο ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος, αναδεικνύοντας λόγια των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι “τώρα αρχίζει η συζήτηση για το χρέος”. Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος στην Ουάσιγκτον στην κοινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας τις επόμενες ημέρες.
Όπερ σημαίνει ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα διεξάγονται -στη συνέχεια- παράλληλα με τις επαφές των τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η τοποθέτηση αυτή αν και γίνεται με επίκληση δηλώσεων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην πραγματικότητα στόχο έχει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη σκληρή γραμμή και δεν αποδέχεται την προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σπάσει το πακέτο και να καθυστερήσει τη συμφωνία για το χρέος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευθυγραμμίζεται και με δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ λίγο νωρίτερα από τις Βρυξέλλες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων έχουν ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις τους ότι: “τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, αν όλα δεν είναι συμφωνημένα”, αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας επί των μέτρων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε και στο ζήτημα της ενεργοποίησης του πακέτου των θετικών-αντισταθμιστικών μέτρων για το 2019-2020 αποσαφηνίζοντας ότι αυτά θα ενεργοποιηθούν εάν η πρόβλεψη του 2018 για το 2019 είναι ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του πλεονάσματος τότε θα ληφθούν τόσο τα περιοριστικά όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα για να επιτευχθεί δημοσιονομική ουδετερότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές ώρες νωρίτερα επανήλθε στο θέμα του χρέους και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν τώρα για να μπορέσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ, ενώ παρέπεμψε την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2018, μαζί με τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μέτρα (περιοριστικά και αντισταθμιστικά).