Πολωνία: Εκτός ελέγχου η κυβέρνηση καταγγέλλει συνωμοσία Τουσκ-Πούτιν

Πολωνία: Εκτός ελέγχου η κυβέρνηση καταγγέλλει συνωμοσία Τουσκ-Πούτιν

Την υπόθεση της πτώσης του προεδρικού αεροσκάφους το 2010, επιχειρεί να αναδείξει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Λεζ Κατσίνσκι, καταγγέλοντας συγκάλυψη των αιτίων και ρωσο-πολωνική συνομωσία με εμπλοκή του σημερινού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τούσκ. Το αεροσκάφος που συνετρίβη μετέφερε τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και μεγάλο μέρος της κυβέρνησης της χώρας στη Ρωσία.

Οι πολωνικές αρχές οι οποίες ερευνούν τις συνθήκες του μοιραίου αεροπορικού δυστυχήματος στη Ρωσία το 2010 με το προεδρικό αεροσκάφος της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι από νέα εξέταση προκύπτει ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα προτού καταπέσει και συντριβεί στο έδαφος. Στο παρελθόν, Πολωνοί και Ρώσοι ερευνητές είχαν αποδώσει το δυστύχημα σε ανθρώπινο σφάλμα και κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθος του πιλότου κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιο στη Ρωσία.

Διαβάστε  Τι κρύβει και τι σηματοδοτεί η αλλαγή πρωθυπουργού στην Πολωνία

Η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας την ημέρα που οι Πολωνοί τιμούν την έβδομη επέτειο από το δυστύχημα στο Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας, κατά το οποίο σκοτώθηκαν ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και 95 άλλοι άνθρωποι, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι Πολωνοί αξιωματούχοι.

Διαφήμιση

Το κυβερνών δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), του οποίου ηγείται ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος προέδρου Γιαροσλάβ, επιμένει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Αντόνι Ματσιέρεβιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ατύχημα είναι αποτέλεσμα πολωνο-ρωσικής συνωμοσίας, κατηγόρησε τον περασμένο μήνα τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για «διπλωματική προδοσία» σε σχέση με προηγούμενη έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Διαβάστε  Η Πολωνία αγοράζει Patriot με 10,5 δισ. από τις ΗΠΑ

Αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2015, το PiS άρχισε νέα έρευνα.

«Το αεροπλάνο άρχισε να γίνεται κομμάτια, τα κομμάτια έπεσαν στο έδαφος μακριά από εκεί που βρίσκεται το δέντρο, η σημύδα…Το δέντρο δεν είχε καμία επίπτωση στο δυστύχημα»

δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info ο Βάκλαβ Μπερτσίνσκι, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας Πολωνών ερευνητών.

Ο ίδιος είπε ότι οι ερευνητές βάσισαν το νέο τους συμπέρασμα σ ανάλυση συνομιλίας μεταξύ των πιλότων του αεροσκάφους και των Ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος.
Η προηγούμενη έρευνα είχε αποφανθεί ότι το δυστύχημα είχε εν μέρει προκληθεί όταν το φτερό του αεροσκάφους χτύπησε πάνω σε δέντρο κατά την προσέγγιση στο διάδρομο προσγείωσης.
Πολωνοί εισαγγελείς δήλωσαν νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι τμήματα του αεροσκάφους έχουν σταλεί σε τέσσερα εργαστήρια του εξωτερικού για να ελεγχθούν για ίχνη εκρηκτικών.

Διαβάστε  Η Ευρώπη τσακίζει την Πολωνία, μήνυμα σε Visegrad-ακροδεξια

Οι ίδιοι είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι με βάση τη νέα ανάλυση των στοιχείων θα απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος των ελεγκτών για «σκόπιμη πρόκληση της καταστροφής», θεωρία την οποία έσπευσε να διαψεύσει το Κρεμλίνο.
Η Βαρσοβία έχει επανειλημμένως ζητήσει από τη Μόσχα να επιστρέψει τα συντρίμμια του αεροσκάφους, ωστόσο η Ρωσία δηλώνει ότι θα το πράξει όταν ολοκληρωθεί η δική της έρευνα.

Διαφήμιση