Λαγκάρντ για χρέος: Συμφωνία τώρα, εφαρμογή το 2018

Συμφωνεί όμως ότι θα υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Λαγκάρντ για χρέος: Συμφωνία τώρα, εφαρμογή το 2018

Αίσθηση των εν εξελίξει παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για το ελληνικό χρέος, μεταξύ ΔΝΤ-ESM, Γερμανίας έδωσε με δηλώσεις στο περιθώριο ομιλίας της. Η γενική διευθλύντρια του ΔΝΤ φάνηκε να διαχωρίζει τα μέτρα από την περίοδο εφαρμογής τους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θέλοντας να δείξει ότι επί τάπητος βρίσκονται τώρα οι υποχρεώσεις των δανειστών.

Διαβάστε  Χουλιαράκης-Τσακαλώτος πήραν χώρο, συνθέτουν το παζλ

Σε αυτό το πλαίσιο επέμεινε στο ύφος πρόσφατης της ανακοίνωσης του ΔΝΤ μετά το Eurogroup της Μάλτας, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαπιστώσει «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους Ευρωπαίους στο επίπεδο αναδιάρθρωσης του χρέους για να συμμετάσχει.

Διαφήμιση

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προχώρησε όμως ένα βήμα πιο πέρα εξειδικεύοντας τη διατύπωση «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης».

Όπως επισήμανε η Κριστίν λαγκάρντ “τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειές.”
[graphiq id=”gOcqXBumKl7" title=”Ελλάδα: Ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ” width=”700" height=”625" url=”https://w.graphiq.com/w/gOcqXBumKl7" ]

Διαβάστε  Πάνε για full-sized deal στο Eurogroup

Παράλληλα έκανε ένα βήμα πίσω ζητώντας εφαρμογή των μέτρων το 2018
όπως προκύπτει από τη δήλωση της ότι “εύρος της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018”.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, επιβεβαίωσε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής κάποιας δανειοδοτικής βοήθειας» προς την Ελλάδα. Συμπληρώνοντας, ότι «βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου», μέχρι την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν όλα όσα έχουν αποφασισθεί από το 2016. Υποστήριξε ότι κρίσιμο είναι «να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν.»

Διαβάστε  Παρέμβαση Βερολίνου για το χρέος: Έγκαιρα η λύση, αλλά αφήνει θολό το τοπίο

Διαφήμιση