Επέλαση Ρώσων στις ΗΠΑ μέσω Βενεζουέλας φοβούνται γερουσιαστές

Επέλαση Ρώσων στις ΗΠΑ μέσω Βενεζουέλας φοβούνται γερουσιαστές

Επιπλοκές για τις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Βενεζουέλας σύμφωνα με έγγραφη αναφορά δυο γερουσιαστών προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν η κατάσταση στη χώρα εκτραχύνεται μέρα με τη μέρα και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μαδούρο να μην μπορέσει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν είναι πλέον ορατό.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η χώρα στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να περάσουν σε ρωσική κατοχή καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξασφαλίσεις για δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω διμερών συμβάσεων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πέρασαν τα stress tests της Fed και 35 τράπεζες, αλλά...

Ειδικότερα στην περίπτωση της μεγαλύτερης κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της χώρας, της Petroleos de Venezuela S.A (PdVSA), η οποία έχει λάβει δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από τη ρωσική κρατική Rosneft χρησιμοποιώντας ως εγγύηση το 49,5% της θυγατρικής της Citgo.

Η Citgo όμως είναι η εταιρία που διαχειρίζεται τρια διυλιστήρια στις ΗΠΑ και διαθέτει αποθήκες καυσίμων και πρατήρια σε 24 πολιτείες. Αυτό καθιστά τη Citgo το μεγαλύτερο διεθνή παίχτη στα αμερικανικά διυλιστήρια, γεγονός που αναδεικνύει ενδεχόμενη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην εταιρία σε θέμα εθνικής ασφαλείας για τις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Η Ιταλία απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Διαφήμιση