Διπλό καμπανάκι ΕΕ-ΟΗΕ σε Ουγγαρία για Σόρος και πρόσφυγες

Διπλό καμπανάκι ΕΕ-ΟΗΕ σε Ουγγαρία για Σόρος και πρόσφυγες

Μετά τον ΟΗΕ που εξέδωσε προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μη στέλνουν πρόσφυγες στην Ουγγαρία λόγω καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Βίκτορ Ορμπάν δέχεται επικρίσεις για το νόμο για πανεπιστήμια.

Στην πραγματικότητα ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση που επιχειρεί να εισάγει η κυβέρνηση Ορμπάν έχει στόχο τη διακοπή της λειτουργίας του πανεπιστημίου που χρηματοδοτείται από την ΜΚΟ του μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Οι Βρυξέλλες δια στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς προειδοποίησαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν να αποσύρει τις σχετικές προβλέψεις από το νόμο ή διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με μήνυση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαφήμιση

Με προσφυγή στα δικαστήρια έχει απειλήσει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το άσυλο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αλλάξει τη στάση του Ορμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία πέρασε νόμο που επιβάλλει την κράτηση των μεταναστών σε κλειστά κέντρα μέχρι την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν. Εκτός αυτού η Ουγγαρία έχει υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Σερβία με στόχο την ανακοπή των προσφυγικών ροών, κλείνοντας τον “βαλκανικό διάδρομο”.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην στέλνουν αιτούντες άσυλο πίσω στην Ουγγαρία έως ότου η χώρα τροποποιήσει τον νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ και προβλέπει την υποχρεωτική κράτηση των μεταναστών, ώστε να συνάδει με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

«Αφότου τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαρτίου, οι νέοι αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων παιδιών, κρατούνται σε κοντέινερ που περιβάλλονται από υψηλούς φράκτες από συρματόπλεγμα στα σύνορα καθ΄όλη τη διάρκεια των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου τους»

ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ((UNHCR).

«Από τις 7 Απριλίου, κρατούνταν εκεί 110 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τις οικογένειές τους»

Διαφήμιση