Τραμπ, Μέι, Μέρκελ και G 7 κατά Άσαντ… Πούτιν

Τραμπ, Μέι, Μέρκελ και G 7 κατά Άσαντ… Πούτιν

Κινήσεις για να κεφαλαιοποίησουν το ηθικό πλεονέκτημα που κέρδισα απέναντι στον Μπασάρ αλ-Άσαντ και να αυξήσουν την πίεση στην κατεύθυνση της αποχώρησής του από την εξουσία πραγματοποιούν ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγκελα Μέρεκελ και η Τερέζα Μέι, ενώ παράλληλες επαφές στην ίδια κατεύθυνση γίνονται και στο πλαίσιο της Συνόδου των G 7.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με θέμα τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως επισημαίνεται, η Τερέζα Μέι και η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενέργεια των ΗΠΑ και συμφώνησαν με τον Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μεγάλη «σημασία» να «λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» για την επίθεση με τοξικό αέριο που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 80 άμαχοι και η οποία αποδίδεται από την Ουάσιγκτον στις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Σε ανακοίνωση του γραφείου της Μέι τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως υπάρχει ένα «περιθώριο» να πειστεί η Ρωσία να διαρρήξει τους δεσμούς της με τον πρόεδρο Άσαντ.
Μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέφερε πως ο Τραμπ ευχαρίστησε την Μέι για την υποστήριξή της μετά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. «Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν ότι υπάρχει τώρα ένα περιθώριο για να πειστεί η Ρωσία ότι η συμμαχία της με τον Άσαντ δεν είναι πλέον προς το στρατηγικό της συμφέρον», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε  Ο Τραμπ μίλησε με Ερντογάν, πριν δει τον Πούτιν

«Συμφώνησαν ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών (των ΗΠΑ Ρεξ) Τίλερσον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα προσφέρει μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος προς μια λύση η οποία θα φέρει μια διαρκή πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία, πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος της Μέι πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες επισήμαναν των ανάγκη η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Κίνα να ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για την αποτροπή της απειλής που θέτει.

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Διαφήμιση