Το Μαυροβούνιο στο NATO, υπέγραψε ο Τραμπ

Το Μαυροβούνιο στο NATO, υπέγραψε ο Τραμπ

Το ψήφισμα του Κογκρέσου που επιτρέπει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τράμπ, μα ακόμη κίνηση στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσίας στο πλαίσιο αναδιάταξης των σφαιρών επιρροής στην περιοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ωστόσο η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αλλά και η αντίδραση της Μόσχας, καθώς η ένταση στις διμερείς σχέσεις κλιμακώνεται σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωιτικό επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

Το NATO είναι μείζονος σημασίας για την διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, Η ένταξη του Μαυροβουνίου στέλνει σαφές μήνυμα ότι η πόρτα της Ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να γίνει μέλος

Το Κρεμλίνο μέσω του RT σχολιάζει δηκτικά ότι στην ανακοίνωση χρησιμοποιούνται διατυπώσεις που θυμίζουν την εποχή Ομπάμα. Στόχος της κριτικής του Κρεμλίνου είναι ο εγωισμός του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που δείχνει ότι η Μόσχα δεν έχει άλλα όπλα στη διάθεσή της.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τελικά κανένας δεν "πάει" τον Τραμπ

Επίσης το RT σημειώνει ότι οι μισοί κάτοικοι του Μαυροβουνίου αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας στο NATO, αποδεικνύοντας ότι η χώρα είναι διχασμένη καθώς πολιτικοί και των δυο πλευρών προπαγανδίζουν επί χρόνια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στο NATO άνοιξε επί πολλά χρόνια ηγέτης της χώρας, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος αν και ξεκίνησε και αναδείχθηκε πολιτικά ως υπέρμαχος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και των σχέσεων με τη Ρωσία, μετά από 10 χρόνια έκανε στροφή 180 μοιρών, επιτυγχάνοντας την απόσχιση από τη Σερβία που ήταν σε ισχύ από το 1918.

Διαβάστε  Με νέους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

[graphiq id=”gXLrL16hgot” title=”NATO: Προφίλ, μέλη και αμυντικές δαπάνες” width=”700" height=”905" url=”https://w.graphiq.com/w/gXLrL16hgot” ]

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Νέα επίθεση Τραμπ στην Ευρώπη, ετοιμάζει νέους δασμούς και κυρώσεις