Πάνω από 40 επιθέσεις σε εταιρίες εκτός των ΗΠΑ έγιναν με τη χρήση απόρρητου λογισμικού και εργαλείων hacking το οποίο ταυτοποιείται με αυτό που διέρρευσαν τα Wikileaks και εκλάπη από το δίκτυο της CIA, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας ασφαλείας Symantec. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η CIA βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, οι οποίες δεν είχε καταστεί δυνατόν να εξιχνιαστούν μέχρι τώρα, καθώς το λογισμικό που χρησιμοποιούσε παρείχε κάλυψη έναντι εντοπισμού, αλλοίωση ίχνους αλλά και παραπλάνηση των ελεγκτών με τη χρήση αλλότριων ψηφιακών υπογραφών.
Όπως ανακοίνωσε η Symantec περίπου 40 επιθέσεις σε 16 χώρες είχαν επαρκή στοιχεία που τις ταυτοποιούν με τη χρήση εργαλείων που χρησιμοποιεί η CIA, ωστόσο δεν κατηγορεί τη CIA, ακολουθώντας εταιρική πολιτική που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση κατηγοριών.
Από την πλευρά της η CIA, κατά πάγια πολιτική δεν αναγνωρίζει ούτε διαψεύδει ότι τα εργαλεία και το λογισμικό που έχουν διαρρεύσει από Wikileaks κάτω από το όνομα #Vault7 είναι δικά της ή ότι εκλάπησαν από το δίκτυο της. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι η CIA απαγορεύεται να δρα εντός αμερικανικού εδάφους ή να κατασκοπεύει αμερικανικές εταιρίες ή Αμερικανούς πολίτες, καθώς αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της NSA και του FBI.
[graphiq id=”hcNvzshtFHL” title=”Διαρροές εγγράφων από τα Wikileaks” width=”700″ height=”607″ url=”https://w.graphiq.com/w/hcNvzshtFHL” ]
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Symantec μεταξύ των εργαλείων της CIA που διέρρευσαν από τα Wikileaks δεν υπάρχουν και προγράμματα μαζικής παρακολούθησης. Επίσης η Symantex κατάφερε να πιστοποιήσει ότι οι στόχοι των επιθέσεων ήταν που ταυτοποίησε ήταν κυβερνήσεις ή οργανισμοί που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με ξένες κυβερνήσεις ή οντότητες που η παρακολούθησή τους είχε βάση στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η Symantec ανακοίνωσε ότι οι χώρες που είχαν αποτελέσει στόχο της CIA ήταν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ ένα υπολογιστής επί αμερικανικού εδάφους βρέθηκε επιμολυσμένος με λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο η εταιρία εκτιμά ότι έγινε από λάθος.
[graphiq id=”fEZ4b7Rn8vb” title=”Top 10 επιθέσεων hackers σε κυβερνήσεις” width=”700″ height=”530″ url=”https://w.graphiq.com/w/fEZ4b7Rn8vb” ]