Ο Τίλερσον στη Μόσχα με απειλή νέων κυρώσεων

Ο Τίλερσον στη Μόσχα με απειλή νέων κυρώσεων

Μια ακόμη στη διπλωματική σκακιέρα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ κατονομάζοντας τη Ρωσία ως συνεργό του Μπασάρ αλ-Άσαντ με στόχο να κατοχυρώσουν το ηθικό πλεονέκτημα έναντι της Μόσχας χρησιμοποιώντας την αδιαπραγμάτευτη στήριξη που έχουν σε αυτό τον τομέα διεθνώς.

Αυτό προκύπτει από τις νέες κατηγορίες που διατυπώνει το Πεντάγωνο κατά της Μόσχας υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή γνώριζαν γιατί είχαν στείλει drone πάνω από το νοσοκομείο όπου έσπευσαν τα θύματα για βοήθεια και το οποίο βομβαρδίστηκε για να καλυφθούν τα ίχνη της επίθεσης αυτής, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Associated Press. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μόλις λίγες ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Μόσχα, όπου θα βρίσκεται σήμερα.

Ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος αποκάλυψε πως ένα drone που ανήκε στις ρωσικές δυνάμεις πετούσε πάνω από ένα νοσοκομείο, όπου θύματα της επίθεσης έσπευσαν για βοήθεια. Λίγες ώρες αφότου το drone έφυγε, ένα ρωσικό μαχητικό βομβάρδισε το νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η επίθεση με τα χημικά. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία απόδειξη ανάμειξη της Ρωσίας στην ίδια την επίθεση στην βόρεια Συρία, αλλά ότι η παρουσία του drone στο νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι σύμπτωση και ότι η Ρωσία θα πρέπει να ήξερε ότι πρόκειται να γίνει επίθεση με χημικά και τα θύματα θα έσπευδαν εκεί για βοήθεια.

Διαφήμιση

Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ επισήμανε πως δεν υπάρχει από την πλευρά των υπηρεσιών τελικό πόρισμα για την εμπλοκή των Ρώσων στην υπόθεση. Είναι η πρώτη φορά στην διάρκεια του συριακού ζητήματος που η Ουάσινγκτον διατυπώνει τέτοιου είδους κατηγορίες εναντίον της Μόσχας.

Η διαρροή είναι προφανές ότι εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα σκλήρυνσης της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Μόσχα και ισχυροποίησης της διαπραγματευτικής θέσης του Ρεξ Τίλερσον που συναντά τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Διαθέτοντας αυτό το χαρτί στα χέρια του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χώρο άρα και περισσότερα επίπεδα που θα μπορούσε να δώσει ως ένδειξη πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Παράλληλα όμως το ίδιο χαρτί αποτελεί και ισχυρό μοχλό πίεσης καθώς αν χρησιμοποιηθεί θα οδηγήσει σε νέο γύρο διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οπότε ακόμα και κατασκευασμένο να είναι το στοιχείο οι ΗΠΑ μπορούν να το αποσύρουν ή να το ενεργοποιήσουν, αλλάζοντας άρδην την κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Διαφήμιση