Μέτωπο Μέρκελ+4 κατά Τραμπ για το εμπόριο

Μέτωπο Μέρκελ+4 κατά Τραμπ για το εμπόριο

Να διαμορφώσει κοινό μέτωπο κατά της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί η Άγκελα Μέρκελ επιτυγχάνοντας συναίνεση ΔΝΤ, Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής τους στο Βερολίνο.

Διαφήμιση

Πρόκειται για την πρώτη επιθετική κίνηση της Άγκελα Μέρκελ στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ενώ είχε προηγηθεί και ένα αποτυχημένο G 20 το οποίο δεν πέτυχε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης λόγω διαφωνίας του εκπροσώπου των ΗΠΑ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι ηγέτες των τριών πολυεθνικών οργανισμών ουσιαστικά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σινιάλα περί οικονομικού εθνικισμού και εμπορικού προστατευτισμού που έχει δώσει η κυβέρνηση Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Donald Trump θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.

Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες 100 μέρες Τραμπ: Τι υποσχέθηκε και τι έκανε

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 1930 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.

Το μήνυμα των θεσμών έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Trump.

Διαβάστε  Η Μέρκελ σπρώχνει άγρια για ανεξάρτητο Ευρωστρατό, αδειάζει τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση Trump έχει εξετάσει σχέδια για παράκαμψη αποφάσεων του ΠΟΕ τις οποίες θεωρεί προβληματικές για τα εμπορικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα»

υπογράμμισαν οι επικεφαλής των οργανισμών -Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, Ρομπέρτο Αζεβέντο για τον ΠΟΕ και Άνχελ Γκουρία για τον ΟΟΣΑ- σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο με αφορμή τη συνάντησή τους με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Το κείμενο υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Γκι Ράιντερ, οι οποίοι συμμετείχαν στις συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα.
[graphiq id=”6SI3zFGRb3D” title=”Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ελεύθερο εμπόριο” width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/6SI3zFGRb3D” ]

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, συρρικνώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Διαφήμιση