Αυτοί είναι οι κυνηγοί hackers στη Ρωσία

Αυτοί είναι οι κυνηγοί hackers στη Ρωσία

Οι πιο εξειδικευμένοι και επικίνδυνοι hackers του κόσμου είναι κατά γενική ομολογία οι… Ρώσοι, θεωρούνται πλέον τόσο επικίνδυνοι που πολλοί θα πλήρωναν για να τους βγάλουν από τη μέση. Αυτή τη δουλειά έχει αναλάβει μια ιδιωτική επίλεκτη ομάδα που τους κυνηγά, η Group-IB. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα και οι κυνηγοί hackers έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη, γνώσεις και κεφάλαια, ενώ -όπως συμβαίνει συνήθως- πολλές είναι και οι θεωρίες για τα κίνητρά τους.

Κυβερνητικοί παράγοντες όμως, ανησυχούν για το βαθμό γνώσης και δύναμης που αποκτούν ιδιώτες κυνηγοί επικηρυγμένων hackers. Τα σενάρια πολλά και η αλήθεια -αν υπάρχει- είναι σίγουρα θαμμένη στο dark web, εκεί που μόνο όσοι γνωρίζουν και μπορούν να φτάσουν.

Με τις επιθέσεις των Ρώσων hackers να έχουν απασχολήσει σημαντικά τη διεθνή κοινότητα, καθώς η υποτιθέμενη εμπλοκή τους στις Αμερικανικές εκλογές και άλλες δράσεις τους έχουν ενισχύσει τη φήμη τους, ο συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Group-IB, Ilya Sachkov, εξηγεί σε βίντεο που δημοσίευσε το Bloomberg, τον τρόπο δράσης των hackers και τα σημαντικά επίπεδα απειλής που μπορεί αυτή να φτάσει.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Η εταιρία, συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής νόμου της Ρωσίας, το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα όμως κατά τον Dimitri Volkov, υπεύθυνο έρευνας της Group-IB, είναι η καλή γνώση του ρωσικού εγκλήματος. Όπως εξηγεί, οι Ρώσοι hackers είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους γιατί μοιράζονται τη γνώση τους σε «υπόγειες» κοινότητες. Η εταιρία εστιάζει στο πλήρες ιστορικό δράσης ενός hacker, γιατί στην αρχή της καριέρας τους είναι που κάνουν τα περισσότερα λάθη. Η Group-IB, διατηρεί περισσότερους από 100.000 φακέλους με το ιστορικό διαφόρων hackers.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Hackers έκλεψαν πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα από τη Dixons

Οι hackers χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες τεχνικές για να διευρύνουν τα εγκλήματα που διαπράττουν στον κυβερνοχώρο και οι προειδοποιήσεις για την άνοδο της κυβερνο-τρομοκρατίας και οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, είναι αρκετά δυσοίωνες για την δημόσια ασφάλεια.

Όπως ανέφερε ο Sachkov σε συνέδριο για το hacking, η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με το διαδικτυακό έγκλημα είναι ότι οι hackers δεν ενδιαφέρονται για τις χρηματοοικονομικές επιθέσεις αλλά θέλουν να επιτεθούν στις πιο κρίσιμες υποδομές, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία με το οργανωμένο έγκλημα.

Διαβάστε  Ο Μεντβέντεφ στην ορκωμοσία Ερντογάν, ερωτηματικά για την απουσία Πούτιν

Διαφήμιση