Σε διαφορετικό μοτίβο κινήθηκαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στις αγορές ομολόγων αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, παρά τη βελτίωση του κλίματος που έφερε η απόφαση του Eurogroup για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.
Το χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκε σταθεροποιητικά επιχειρώντας να “χωνέψει” τις εξελίξεις, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος λόγω της πασχαλινής ραστώνης δεν επιτρέπει την εξαγωγή μακροπρόθεσμων συμπερασμάτων για την τάση της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,06% στις 681,46 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 678,42 μονάδων (-0,39%) και 683,58 μον. (+0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 47,5 εκατ. τεμάχια.
Πολύ καλύτερη η εικόνα στην αγορά ομολόγων όπου οι επενδυτές συνεχίζουν να παίζουν στις θετικές προοπτικές που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup, ενώ η έκθεση της JP Morgan για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το καλοκαίρι ήταν η είδηση που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου υποχώρησε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, διαμορφούμενη στο 7,526% με απώλειες 3% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής. Παράλληλα συνεχίστηκε η η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στα 10ετή ομόλογα υποχωρώντας στο 6,776% με πτώση 1,67% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Δεκεμβρίου.
Οι επενδυτές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ανησυχούν έντονα για μία επανάληψη του “επεισοδίου” του 2015, λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις οι οποίες κινδύνευαν να φέρουν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα αντιμέτωπη με μία κρίση ρευστότητας, από την Παρασκευή έχουν γίνει περισσότερο αισιόδοξοι αφού οι πιθανότητες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JPMorgan η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τις 22 Μαΐου, και σημειώνει πως η απόδοση των ελληνικών 10ετων ομολόγων θα βρεθεί στο 5,5%-6% όταν κλείσει η συμφωνία. Σε περίπτωση βέβαια που επικρατήσει το “κακό” σενάριο και έχουμε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, πριν δηλαδή τις πληρωμές του Ιουλίου, τότε ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξευθεί στο 9-10%.