Πολύ “αίμα” στον στενό κύκλο του Τραμπ

3+1 στελέχη του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ που είχαν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής έχουν απομακρυνθεί σε 15 μέρες

Πολύ “αίμα” στον στενό κύκλο του Τραμπ

Μπροστά σε μια διαρκώς διευρυνόμενη κρίση στον πυρήνα της κυβέρνησής του, βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέσα σε 15 ημέρες, για αδιευκρίνιστους λόγους μετά την καρατόμηση του Μάικλ Φλυν για σχέσεις με Ρώσους.

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος σηματοδοτεί σε όλους τους τόνους αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και αναθεωρεί τη στάση του στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Σινική Θάλασσα καρατομούνται και απομακρύνονται οι σχεδιαστές της πολιτικής προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας και οι εισηγητές του δόγματος αναδίπλωσης.

Οι παραιτήσεις από θέσεις κλειδιά συμπίπτουν χρονικά με κορυφαία γεγονότα που σημαδεύουν το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας αίσθηση αναταραχής στον Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα στον εσωτερικό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Πρώτος παραιτήθηκε ο Μάικλ Φλυν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό τη σκιά ανάρμοστων σχέσεων με Ρώσους
  • Ακολουθεί η αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Κέιτι Γουώλς, αμέσως μετά την αποτυχία του νομοσχεδίου αντικατάστασης του Obamacare.
  • Στη συνέχεια παραιτείται ο Στήβ Μπανον από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όντας πολιτικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμπ.
  • Τέλος από τον Λευκό Οίκο απομακρύνεται η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Καθλίν ΜακΦάρλαντ, στον απόηχο της όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία και του βομβαρδισμού της Συρίας.
Διαβάστε  Απρόσμενη βουτιά των αποθεμάτων πετρελαίου, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Τα γεγονότα αυτά από μόνα τους δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία αλλά συνολικά και στο κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται δίνουν πολύ περισσότερες πληροφορίες και αποκαλύπτουν μια τεραστίων διαστάσεων συστημική κρίση στον Λευκό Οίκο και μάλιστα στον εσωτερικό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση

Αν μάλιστα επιχειρηθεί η ερμηνεία της -σχεδόν ταυτόχρονης- παραίτησης Μπάνον από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και της Καθλίν ΜακΦάρλαντ από τη θέσης της αναπληρώτριας συμβούλου εθνικής ασφαλείας, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ασκούμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διαφέρει από αυτή που προσπάθησαν να διαμορφώσουν οι αποχωρήσαντες.

Διαβάστε  Το FBI συνέλαβε Αμερικανό που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση την ημέρα Ανεξαρτησίας

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Σύνοδος Τραμπ-Πούτιν χωρίς ατζέντα, με ανοιχτές πληγές