Με τη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο ξεκινά η ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ στην ουσία όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε για δεύτερη φορά στη Μάλτα ενδέχεται να επαναπροσδιοριστεί. Στην πραγματικότητα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επιχειρεί να ανατρέψει τη συμφωνίας της Μάλτας, την οποία επέβαλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαιρώντας από το πακέτο την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχοντας πυροδοτήσει κλίμα αντιπαράθεσης και εκμεταλλευόμενος τις πιέσεις των media προς την ελληνική κυβέρνηση προσέφερε, μέσω του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ένα πακέτο που τεμαχίζει την αξιολόγηση διαχωρίζοντας τα τεχνικά ζητήματα και το δημοσιονομικό από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει τις συζητήσεις για το χρέος, να τις ελέγξει και να αναγκάσει το ΔΝΤ να πιέσει την Αθήνα για νέα μέτρα καθώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο χωρίς τη μείωση του χρέους.
Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ δείχνει Σόιμπλε δημοσίως
Από την άλλη πλευρά όμως, θετικό είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ αφενός συμφώνησε στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και αποδέχθηκε μια σειρά παραμέτρων που αφορούν τα ελληνικά δημοσιονομικά διατηρώντας όμως στην κορυφή των ανοιχτών ζητημάτων το δίδυμο χρέος-πλεόνασμα και μάλιστα απολύτως διασυνδεδεμένα.
Γνωρίζοντας το διακύβευμα και επιχειρώντας να διατηρήσει ισχυρή τη διαπραγματευτική του θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλεί -εμμέσως πλην σαφώς- να πυροδοτήσει τις ναρκοθετημένες τεχνικές διαπραγματεύσεις οδηγώντας σε νέο κύκλο πολιτικών συζητήσεων εφόσον αλλάξει η στρατηγική των υπολοίπων όσο αφορά τα πλεονάσματα και το χρέος. Το Crisis Monitor είχε εγακίρως αναγνωρίσει τη στρατηγική διαίρεσης της αξιολόγησης και των πολιτικών συζητήσεων σε δυο κύκλους, που ακολουθούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να «στραγγίσει» τα ταμεία και να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ένα πακέτο συμφωνίας στο οποίο όλο το βάρος θα εναποτίθεται στα περιοριστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και όχι στην ελάφρυνση του χρέους και την αναθεώρηση των πλεονασμάτων.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε απειλεί με εκτροχιασμό
Αν και η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ θα αποτελέσει τη βάση για την πορεία των τεχνικών συζητήσεων στα δημοσιονομικά και τις προβλέψεις για την οικονομία, καταλύτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία ο Μάριο Ντράγκι έχει προϊδεάσει με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης κινήθηκε πολύ κοντά στις γραμμές του ΔΝΤ, χωρίς να ευθυγραμμίζεται, λαμβάνοντας όμως σαφείς και διακριτές αποστάσεις από την προσέγγιση του ESM και του Βόλφγκανγ Σόιμπλε. Ο Μάριο Ντράγκι άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδεχθεί και μια λύση που θα περιόριζε το πλεόνασμα ποσοτικά και χρονικά, απελευθερώνοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: Μέτωπο ΕΚΤ-ΔΝΤ, σαμποτάζ ετοιμάζει ο Σόιμπλε
Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, εν όψει και της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές Γερμανίας- ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολιάζοντας πως είναι φυσικό «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμε και σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα».
Η Κριστίν Λαγκάρντ όμως έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ από την προηγούμενη Δευτέρα όταν δήλωνε ότι:
“δεν ευθυγραμμίζομαι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο για να μπορέσει να αυξήσει την παραγωγικότητά της”.
Ενώ ξεκαθάρισε ότι:
“το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εφόσον αυτό βασίζεται σε δυο σκέλη, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που ανταποκρίνεται στο σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας”.
Σαφές για το επίπεδο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν είναι το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών που μιλά για την ανάγκη να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το χρέος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας εξήγησε πως διαφορετικά
«δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό».
Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, πριν το Eurogroup ο οποίος επέμεινε στη στρατηγική δύο σκελών του ΔΝΤ και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι “το ΔΝΤ εργάζεται για τη χώρα μέλος του που έχει αιτηθεί τη βοήθειά του”, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στον ESM και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.