Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος μετά τη διπλή σφαγή χριστιανών

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος μετά τη διπλή σφαγή χριστιανών

Ουσιαστικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας από τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος βλέπει πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπλτούλ Φατάχ αλ Σίσι και κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι οργανώσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες κοπτών σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, ενώ είχαν πραγματοποιήσει και άλλες αντίστοιχες τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016, η μια εκ των οποίων τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο ISIS στήνει ιερό πόλεμο κατά χριστιανών

Διαφήμιση

Όπως έχει εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor στόχος των οργανώσεων που συνδέονται με τον ISIS είναι ο εσωτερικός εκτοπισμός κατοίκων, η κατάληψη των ακτών της Αιγύπτου και η προετοιμασία του εδάφους για τη μετακίνηση στην περιοχή ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ και αναζητά διεξόδους.
[graphiq id=”4xRMnPZw9MN” title=”Αίγυπτος: Τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές” width=”700" height=”650" url=”https://w.graphiq.com/w/4xRMnPZw9MN” ]

Διαβάστε  Άγρια σφαγή αμάχων στο Μάλι από τζιχαντιστές

Διαβάστε επίσης: 11 νεκροί από δεύτερη έκρηξη σε εκκλησία στην Αίγυπτο

Οι Χριστιανοί-κόπτες της Αιγύπτου ήταν εξα αρχής τα ιδανικά θύματα καθώς έχουν “συνηθίσει” τη σεχταριστική βία και τα περιστατικά ήταν αρχικά σχεδιασμένα να στείλουν αυτό το μήνυμα, ωστόσο η κατάσταση ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήθελαν επί μακρόν να παραδεχθούν τα κίνητρα και τους στόχους των δραστών επιτρέποντας τη διόγκωση του προβλήματος και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
[gra[graphiq id=”3aHo2daL0Wh” title=”Πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αίγυπτο” width=”700" height=”585" url=”https://w.graphiq.com/w/3aHo2daL0Wh” ]

Διαβάστε  Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: 25 νεκροί χριστιανοί από βόμβα σε εκκλησία

Οι επιθέσεις της Κυριακής των Βαΐων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, μέχρι τώρα, ενώ έχουν τραυματιστεί δεκάδες ακόμη. Φόβος και πανικός κυριαρχούς στις χριστιανικές κοινότητες καθώς και αγανάκτηση για την αδυναμία της κυβέρνησης Σίσι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Διαβάστε επίσης: Πογκρόμ του ISIS κατά χριστιανών στην Αίγυπτο

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Σίσι αναγκάζεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις επαρχίες της χώρας για τη φύλαξη των υποδομών απέναντι στους μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του και να αποφύγει ενδεχόμενο πραξικόπημα από ισλαμιστές που δρουν σε συνεργασία με τον ISIS.
[graphiq[graphiq id=”kliioxpgiwJ” title=”Θρησκευτική κατάτμηση του πληθυσμού της Αιγύπτου” width=”700" height=”664" url=”https://w.graphiq.com/w/kliioxpgiwJ” ]class="posttags">  , , ,

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.