Ομόλογα και μετοχές αντέδρασαν, όπως αναμενόταν, στη θετική έκβαση του Eurogroup και στην ανακοίνωση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να κλείσει σε υψηλά 17 μηνών και οι αποδώσεις των κρατικών ομολόγων να βυθιστούν.
Σίγουρα όμως η αβεβαιότητα δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια αντιπαράθεση ΔΝΤ-Σόιμπλε για το χρέος καθώς και τα πυρά κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν το πολιτικό ρίσκο σε υψηλά επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε στις 681 μονάδες, επίπεδα που είχε δει τον Οκτώβριο του 2015, με την αγορά να αντιδρά θετικά στην απόφαση του Eurogroup για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και για την ολοκλήρωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,48% στις 681,08 μονάδες, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας που ήταν στις 683,21 μον. (+1,80%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,3 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ανήλθε στα 108,3 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,58%, στις 1.819,50 μονάδες, ενώ στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 844,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,73% στις 780,71 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,26%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,35%.
Από την άλλη πλευρά ραγδαία κάμψη σημείωσαν οι αποδώσεις στο 10ετές ομόλογο υποχωρώντας πάλι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 7%, στο 6,86%, ένδειξη θετικής “ψήφου” της αγοράς στις εξελίξεις στη Μάλτα και της προσδοκίες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα σημάνει εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα στα ομόλογα φαίνεται ότι προεξοφλείται και η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, η οποία επίσης θα επιδράσει θετικά πιέζοντας περαιτέρω τις αποδόσεις καθώς θα δημιουργείται η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.