Τη δύναμη κρούσης υπό το αεροπλανοφόρο Carl Vinson στέλνουν στην Κορεατική Χερσόνησο οι ΗΠΑ σε μια κίνηση που συνιστά κλιμάκωη της έντασης με τη Βόρειο Κορέα και ακολουθεί τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ξι Ζιανπίνγκ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από δυο καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων και δυο φρεγάτες καθώς πλοία ναυτικής υποστήριξης και περιπολικά, ενώ η δύναμη πυρός που διαθέτουν επαρκεί και για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε πριν από μερικές μέρες προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την βορειοκορεατική απειλή ακόμα και χωρίς την Κίνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε αφήσει ανοιχτό, με δηλώσεις του, το ενδεχόμενο προληπτικού πλήγματος κατά της Βορείου Κορέας.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ και Ξι συμφώνησαν να βάλουν τα πιστόλια στις θήκες
Το μπαράζ δηλώσεων ακολούθησε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, μια ημέρα πριν τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ξι Ζιανπίνγκ, από την οποία προέκυψε δέσμευση των δυο χωρών ότι το ζήτημα της πυρηνικής απειλής της Βορείου Κορέας θα αντιμετωπιστεί ειρηνικά.
[graphiq id=”6LbnHGPzo6V” title=”Μεγάλες ανατολικές πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”539″ url=”https://w.graphiq.com/w/6LbnHGPzo6V” ]
Αυτή τη φορά τη συνέχεια δίνουν οι ΗΠΑ αποστέλλοντας την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson στην Κορεατική Χερσόνησο, εξέλιξη που ανεβάζει το γεωπολιτικό ρίσκο αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πίεση στο Πεκίνο ώστε να πράξει τα συμφωνηθέντα. Η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και μιας ομάδας πλοίων με αντιβαλλιστικές δυνατότητες πέριξ της Κίνας συνιστά κλιμάκωση, ωστόσο αποτελεί και ένδειξη αυτού που στη διπλωματία ονομάζεται “αξιόπιστη απειλή”, δηλαδή απόδειξη της δυνατότητας του παίχτη να πράξει αυτό για το οποίο προειδοποιεί.
Αυτή η ερμηνεία δεν υπονομεύει άμεσα την άτυπη συμφωνία Τραμπ-Ξι για ειρηνική αντιμετώπιση της απειλής, δημιουργεί όμως πρόβλημα στον Ξι στο εσωτερικό της χώρας του όπου εμφανίζεται να έχει “πατήσει τη μπανανόφλουδα” του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα όμως αποτελεί το ιδανικό άλλοθι για την ανάληψη δράσης και την άσκηση πιέσεων προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν ώστε να κατεβάσει τους τόνους και να κάνει κάποια βήματα πίσω, τα οποία θα επιτρέψουν στο Πεκίνο να απαιτήσει από την Ουάσιγκτον την απόσυρση του αεροπλανοφόρου.
[graphiq id=”cfQX6c6BXuZ” title=”Σημεία πιθανού προληπτικού πλήγματος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/cfQX6c6BXuZ” ]
Ωστόσο η Κίνα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τον ίδιο τον Ξι και θα δημιουργούσε προοπτικές ανατροπής του. Το Πεκίνο αναμένεται να απαντήσει με πιο έντονη προκλητικότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα, εμπλοκές με την Ιαπωνία και σκληρή γλώσσα από τα ελεγχόμενα media. Το μπαράζ κινήσεων του Πεκίνου -αν και αναμενόμενο- θα οδηγήσει ντε φάκτο σε αύξηση της έντασης στην περιοχή και θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Ιαπωνία.
Το σκηνικό που θα δημιουργηθεί μετά από ένα γύρο δράσεων και αντιδράσεων θα εμπλέκει και άλλες χώρες και θα ανεβάζει διαρκώς το γεωπολιτικό θερμόμετρο, πιστοποιώντας πλέον ότι οι απειλές είναι πραγματικές και ότι απαιτούνται κινήσεις αποκλιμάκωσης.
[graphiq id=”76ttN62gaP3″ title=”Μεγάλες πόλεις που μπορούν να πλήξουν οι πύραυλοι της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”1028″ url=”https://w.graphiq.com/w/76ttN62gaP3″ ]
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Νότιο Κορέα, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς οι δυο χώρες υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο σύστημα τόσο κοντά στα σύνορά τους υπονομεύει τις στρατηγικές τους δυνατότητες, ενώ αποτελεί υπερέκταση για τον αμερικανικό στρατό.
Το παιχνίδι των διαρροών
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το NBC δύο από τις επιλογές είναι ή να αναπτύξει πυρηνικά στη Νότιο Κορέα ή να δολοφονήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό Ωκεανό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson κατευθύνεται προς την χερσόνησο της Κορέας. «Η αμερικανική διοίκηση στον Ειρηνικό έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson να είναι διαθέσιμο και παρόν στον δυτικό Ειρηνικό ως προληπτικό μέτρο», τόνισε ο Ντέιβ Μπέναμ, επικαλούμενος την αυξανόμενη ανησυχία που προκαλεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
«Κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη η αυξημένη παρουσία εκεί», τόνισε νωρίτερα στο Reuters ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ένα 24ωρο νωρίτερα, το καθεστώς της Πιoνγιανγκ είχε χαρακτηρίσει ασυγχώρητη επιθετική ενέργεια το πολλαπλό πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Συρίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η ενέργεια των ΗΠΑ απέδειξε ότι η απόφαση της Πιονγιανγκ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ήταν η σωστότερη επιλογή καθώς η διεθνώς διπλωματικά απομονωμένη Βόρεια Κορέα θεωρεί τη Συρία στρατηγικό της σύμμαχο.
[graphiq id=”4m8H5QoJT81″ title=”ΗΠΑ-Κίνα: Σύντομο ιστορικό των διμερών σχέσεων” width=”700″ height=”789″ url=”https://w.graphiq.com/w/4m8H5QoJT81″ ]