Ένταση και διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα: Βρώμικο παιχνίδι Μαδούρο-Καπρίλες

Ένταση και διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα: Βρώμικο παιχνίδι Μαδούρο-Καπρίλες

Ένα ακόμη επεισόδιο πολιτικής έντασης πυροδοτείται στη Βενεζουέλα καθώς η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κλιμακώνεται με στόχο την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο. Η κατάσταση αν και είχε φανεί να εκτονώνεται μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, δυναμιτήστικε εκ νέου από την επιβολή 15ετούς απαγόρευσης κατοχής δημόσιως αξιωμάτων στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις κατεβάζοντας τον κόσμο στους δρόμους και πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ποντάροντας στην αποσταθεροποίηση υπό διαρκή πίεση. Στο πλαίσιο των μέτρων που συνηθίζεται να λαμβάνονται ενόψει των κινητοποιήσεων, οι αρχές έκλεισαν σήμερα δεκάδες σταθμούς του μετρό στο Καράκας και εγκατέστησαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου σε κεντρικές λεωφόρους που οδηγούν στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε  Βραζιλία: Σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια, επιταχύνει η οικονομία

«Η κυβέρνηση φοβάται. Εάν δεν φοβόταν, δεν θα έκλεινε τους δρόμους. Δεν θα απέκλειε τον Καπρίλες» δήλωσε η 27χρονη δικηγόρος Χικεϊσί Ντιάς, συμπληρώνοντας ότι η μισοί από τους συμφοιτητές της έφυγαν από την χώρα, όπως πολλοί νέοι άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και ότι εκείνη σκέφτεται να κάνει το ίδιο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  S&P: Σε "περιορισμένη χρεοκοπία" η Βενεζουέλα, δεν υπάρχει συμφωνία με πιστωτές

Στον δύο φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και νυν κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, τον Ενρίκε Καπρίλες, πολλοί βλέπουν τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση του 2018 για τον προεδρικό θώκο. Ωστόσο χθες απαγορεύτηκε στον Καπρίλες να να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα για ένα διάστημα 15 ετών. Στη διαταγή επικαλούνταν «διοικητικές παρατυπίες» μεταξύ αυτών παράβαση των νόμων περί συμβάσεων και διασπάθισης δωρεών, σύμφωνα με το αντίγραφο της απόφασης.
Από την πλευρά του ο νέος αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ταρέκ ελ Αισαμί δήλωσε ότι η αποψινή πορεία είναι «παράνομη και αντισυνταγματική», καθώς η αντιπολίτευση δεν έλαβε επίσημη άδεια από τις αρχές.

Διαβάστε  Νικαράγουα: Έκκληση για εκτόνωση, μετά από παρέμβαση της εκκλησίας

Διαφήμιση