Άρδην αλλαγή ισορροπιών σηματοδοτεί η καταλογιζόμενη στον Άσαντ επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν πλέον το σενάριο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στο μέτωπο, ενώ έχουν ρητά απεμπολήσει το σενάριο της παραμονής του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην ηγεσία. Αν και τα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα είναι πολλά η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες για δράση.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ΗΠΑ και Ρωσία φαινόταν έχουν υιοθετήσει κοινό modus operandi με τη Μόσχα να αποδέχεται και να στηρίζει εμπράκτως τους Κούρδους μαχητές του YPG και τις ΗΠΑ να αποδέχονται την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία και την κρίση του από τον συριακό λαό.
Διαβάστε επίσης: Συρία: Τα χημικά σπάνε(;) τη συμμαχία Τράμπ-Πούτιν
Η ρητορική όμως αυτή αλλάζει άρδην τις τελευταίες ώρες με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να προειδοποιεί για ανάληψη μονομερούς δράσης, τον Ρεξ Τίλερσον να δηλώνει έτοιμος για δράση και τον Ντόναντ Τραμπ από το Airforce One να λέει ότι “κάτι πρέπει να γίνει”. Παράλληλα ο ΟΗΕ δεν υιοθέτησε ψήφισμα που να καταδικάζει την επίθεση και να πλήττει τον Άσαντ ως δράστη λόγω του ρωσικού veto, ενώ οι πιέσεις από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και διεθνώς ήταν τεράστιες.
Διαβάστε επίσης: Έκλεισε συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για Συρία
Σύμφωνα με το CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να αποκάλυψε σε μέλη του Κογκρέσου ότι εξετάζει την «ανάληψη στρατιωτικής δράσης» κατά της Συρίας σε συσκέψεις που έχει με τον υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Την ίδια ώρα, οι New York Times αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες πρόκειται να συναντηθούν άμεσα στο Μαϊάμι για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την προχθεσινή τραγωδία στη συριακή κυβέρνηση και τόνισε ότι, στα δικά του μάτια, ο Μπασάρ Ασαντ «έχει παραβιάσει όχι μία, αλλά πολλές “κόκκινες γραμμές”». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος τόνισε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Ασαντ είναι υπεύθυνος για την επίθεση», καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την διαρκή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Σύρου προέδρου.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωνε ότι η ρωσική υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Ασαντ «δεν είναι αδιαπραγμάτευτη».
Από την πλευρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μπορεί να υποχρεωθούν να δράσουν μονομερώς στη Συρία αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο Ρεξ Τίλερσον σε μια προσπάθεια να δώσει το νέο στίγμα της αμερικανικής πολιτικής χωρίς να αποκλίνει ιδιαίτερα από τις προηγούμενες θέσεις του σκιαγράφησε έναν οδικό χάρτη με πρώτο σημείο την εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους, τη σταθεροποίηση της περιοχής και εν συνεχεία τη δημοκρατική διαδικασία για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντιπαράθεση που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.