Παρέμβαση Ντράγκι για την Ελλάδα

Με οδικό χάρτη 5 σημείων επιχειρεί να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης

Παρέμβαση Ντράγκι για την Ελλάδα

Οδικό χάρτη τριών σημείων παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογκου, μερικές μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup στη Μάλτα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έσπασε τη σιωπή του και τοποθετήθηκε επί της ανάγκης επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας και η οποία θα υλοποιηθεί σε δυο σκέλη, επιχειρώντας να γύρει την πλάστιγγα στην πλευρά του ΔΝΤ και να αναγκάσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συμβιβασμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι το Ταμείο εμμένει στην ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης και των δυο σκελών του προγράμματος ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει, στέλνοντας ένα ακόμη σαφές μήνυμα τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους δανειστές.

Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι:

  • Απαιτείται γρήγορη και διεξοδική εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ώστε να επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018,
  • διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως μεσοπρόθεσμα, η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό το επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι μια φιλόδοξη απαίτηση.
  • Συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά αυτόν τον στόχο μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά
  • Ενώ σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος»,
  • Τέλος επισήμανε ότι ότι προσμένει σε μια λύση στο πλαίσιο του Eurogroup, η οποία θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Η χρονική περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά αυτόν τον στόχο μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος»

δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Μάριο Ντράγκι. Ενώ, αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητά του.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Η παρέμβαση Ντράγκι δίνει μια νέα οπτική ζητώντας άμεση ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και ιδιαίτερα αυτού για το χρέος, ο οποίος όμως θα πρέπει να επανεξεταστεί σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ετσι επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα τη μείωση που επιζητά, ικανοποιώντας παράλληλα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέλει κλιμακωτή υλοποίηση της συμφωνίας.

«Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να διευθετηθούν μόνο με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται η ισχυρή πολιτική στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών»,

πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ προσμένει σε μια λύση στο πλαίσιο του Eurogroup, η οποία θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Διαβάστε  Η κυβέρνηση στην "τέλεια καταιγίδα", αυτός είναι ο οδικός χάρτης εξόδου

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Συμφωνία για όλα στο Eurogroup