Ο Ντάισελμπλουμ μένει μέχρι να φύγει

Ο Ντάισελμπλουμ μένει μέχρι να φύγει

Στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup θα παραμείνει μέχρι να λήξει η θητεία του ή όταν αντικατασταθεί ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει αν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα του θα ολοκληρωθούν πριν από τον Ιανουάριο του 2018 που ολοκληρώνεται η θητεία του.

Διαφήμιση

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του τον Ιανουάριο, σε μια ακόμα προσπάθεια να κατευνάσει τις φωνές υπέρ της παραίτησής του. Ο Ντάισελμπλουμ δέχεται πυρά από τα τέλη Μαρτίου μετά τα σχόλιά του σε γερμανική εφημερίδα, τα οποία θεωρήθηκαν υποτιμητικά για τους νοτιοευρωπαίους, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τα χαρακτήρισε «ξενοφοβικά».

Διαβάστε  Μαζί θα κλείσουν χρέος και Σκοπιανό

Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα το πρωί στη Μάλτα, ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Είμαι διαθέσιμος για να ολοκληρώσω τη θητεία του», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η θητεία του ως επικεφαλής του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018 και την κατέχει από το το 2013.

Διαβάστε  Μάχη για το status και τα κλειδιά ESM και Eurogroup

Η κριτική ασκήθηκε στα αμφιλεγόμενα σχόλιά του, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν κανέναν, ύστερα από την ήττα του κεντροδεξιού κόμματος του Ντάισελμπλουμ στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία, εξέλιξη που ίσως τον αναγκάσει να αποχωρήσει από τη θέση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία είναι πιθανόν να συνεχιστούν «για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, υπαινισσόμενος ότι ίσως να μην υπάρχει κάποιος συμβιβασμός πριν από τον Ιανουάριο.

Διαβάστε  Eurogroup: Δόση εν αναμονή για τα προαπαιτούμενα

Οι επικεφαλής του Eurogroup ανέκαθεν ήταν υπουργοί Οικονομικών ή Οικονομίας, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες που να τους απαγορεύουν να διατηρήσουν τη θέση αυτή εάν χάσουν τον υπουργικό θώκο.

Διαφήμιση