Ο Κράιαν “φοβάται” τη Wall Street

Ο Κράιαν “φοβάται” τη Wall Street

΄Παρέμβαση υπέρ της εναρμόνισης των ευρωπαϊκών κανονισμών που διέπουν τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα έκανε ο CEO της Deutscge Bank, Τζον Κράιαν, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα κερδίσουν μερίδιο και αξιοπιστία. Ωστόσο πριν από λίγο καιρό η Deutsche Bank πίεζε μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις για πάγωμα της διαδικασίας εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ενιαίων και αναβαθμισμένων προτύπων -υποστηρίζει ο Κράιαν- ότι ευθύνεται για την απώλεια μεριδίου αγοράς από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προς τις αμερικανικές, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδυτικών τραπεζών. Οι τράπεζες στις ΗΠΑ αναγνώρισαν ταχύτερα τα προβλήματα και άντλησαν κεφάλαια από τις αγορές επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους και ενισχύοντας την αξιοπιστίας τους.

Διαβάστε  Die Linke: Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα γερμανικά υποβρύχια κατά της Ελλάδας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, Βάλτερ Πήτερς, ο οποίος υποστήριξε ότι οι γερμανικές τράπεζες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία εναρμόνισης του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου. Αντιθέτως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει την έναρξη διαδικασίας απορρύμθσης του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος.

Διαβάστε  Η Μέρκελ επαναφέρει στην επίκεντρο το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν παίρνοντας τη σκυτάλη ξεκαθάρισε ότι οι αρχές γνωρίζουν την επιβάρυνση από τους κανονισμούς, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να περιμένουν πολλά στην κατεύθυνσης της χαλάρωσης του θεσμικού πλαισίου.