Νότια Αφρική: Αγορές και διαδηλώσεις πιέζουν τον Ζούμα

Νότια Αφρική: Αγορές και διαδηλώσεις πιέζουν τον Ζούμα

Βαθαίνει αντί να ομαλοποιείται η πολιτική κρίση στη Νότιο Αφρική παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα κατάφερε να λάβει τη στήριξη του δεύτερου ισχυρότερου οργάνου του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, μετά τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό που προκάλεσε αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και οδήγησε σε υποβιβασμό της οικονομίας στα “σκουπίδια” από την S&P και τη Moody’s.

Διαδηλωτές υποκινούμενοι από την αντιπολίτευση έχουν βγει στους δρόμους σε πολλές πόλεις καθώς και στην πρωτεύουσα το Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ υποστηρικτές του Ζούμα πραγματοποιούν αντιδιαδηλώσεις, οδηγώντας σε κλιμάκωση της έντασης και βία στους δρόμους.

Διαβάστε  Κονγκό: Ελεύθεροι οι απαχθέντες Βρετανοί, πιθανή η καταβολή λύτρων

Δεν είναι όμως που ο Τζέικομπ Ζούμα βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, ενώ πολιτικά έχει οδηγήσει το κόμμα του στη χειρότερη ήττα της ιστορίας του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής έχει εμπλακεί κατ επανάληψη σε σκάνδαλα διαφθοράς από τα οποία όμως έχε βγει αλώβητος.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ξεκίνησαn οι εκλογές στην Αίγυπτο, τρέχει μόνος ο Αλ Σίσι

Αυτή τη φορά εκτός από το σχίμα στην κοινωνία ο Ζούμα έχει προκαλέσει και τις αγορές με τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αντιδρώντας στην απομάκρυνση του πεπειραμένοι και ορθολογιστή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Ζούμα λόγω της άρνησής του για νέο γύρο παροχών και την αντίδρασή του στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.

Αν και για την ώρα το κύμα οργής που πυροδοτεί η αντιπολίτευση είναι ελεγχόμενο και δρα συσπειρωτικά για τους οπαδούς του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, η κατάσταση μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί δεδομένου ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκιά τους για τους χειρισμούς Ζούμα.

Διαβάστε  Ποινική δίωξη για διαφθορά σε εξοπλιστικά στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής

Διαφήμιση