Μέτωπο ΕΚΤ-ΔΝΤ, σαμποτάζ ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Για συμβολική συμμετοχή του ΔΝΤ μιλάει ο Σόιμπλε. Μέτρα για χρέος και επανεξέταση πλεονάσματος ζητούν ΕΚΤ και ΔΝΤ. Συμφωνία πακέτο θέλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μέτωπο ΕΚΤ-ΔΝΤ, σαμποτάζ ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Αλλαγή ρόλων λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Μάλτας, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταδεικνύουν οι δηλώσεις των κορυφαίων παιχτών τις τελευταίες 24 ώρες και ενώ δυο τηλεδιασκέψεις έχουν αναβληθεί και όλες οι επαφές γίνονται στο παρασκήνιο. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία που θα οδηγεί στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της SLA και ταυτόχρονα δήλωση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την τεχνική συμφωνία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, αναμένεται να επιδιώξει, μέσω προσπάθειας συμβιβασμού από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη διαίρεση της αξιολόγησης και την χρονική μετάθεση των μέτρων για το χρέος.

Η ανασύνταξη του σκηνικού οδηγεί σε ντε φάκτο αναδιανομή ρόλων και επαναπροσδιορισμό συμμαχιών, ενώ πλέον τις εξελίξεις παρακολουθούν από πολύ κοντά και οι ηγέτες των χωρών καθώς και ο Μάριο Ντράγκι, στάση που έγινε σαφής μέσω των πρόσφατων δηλώσεών τους και της ενεργοποίησης τους.

Πρώτα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, χθες όπου κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο εμμένει στη θέση του για ταυτόχρονη υλοποίηση και των δυο σκελών για χρέος και μεταρρυθμίσεις, παραπέμποντας και στις δηλώσεις της ΚΡιστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα, όπου η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μαζί θα κλείσουν χρέος και Σκοπιανό

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση χρέους για να μπει

Εν συνεχεία ακολούθησε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μετά από σιωπή αρκετών ημερών, τοποθετήθηκε χθες απαντώντας σε επερώτηση του Στέλιου Κούλογλου επισημαίνοντας ότι αφενός πρέπει να εξεταστεί η χρονική διάρκεια των υψηλών πλεονασμάτων και αφετέρου πρέπει να γίνουν κινήσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση Ντράγκι για την Ελλάδα

Όπως προκύπτει ΕΚΤ και ΔΝΤ ευθυγραμμίζονται στο ζήτημα του χρέους και των πλεονασμάτων, παίρνοντας θέση απέναντι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στον απόηχο αυτών των τοποθετήσεων και υπό την “απειλή” σύγκλισης Euro Summit παρεμβαίνει με συνέντευξή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας ένα βήμα πίσω όσον αφορά του ρόλο του ΔΝΤ και μιλώντας συμβολική συμμετοχή, θέλοντας να ελαφρύνει την πίεση για μέτρα για το χρέος και την αναθεώρηση των πλεονασμάτων.

Διαβάστε  Ανένδοτο το ΔΝΤ για μείωση χρέους, επίθεση στον ESM (ολόκληρη η έκθεση)

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε για Ελλάδα: Μένει συμβολικά το ΔΝΤ, δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Γερμανού Οικονομικών έρχεται ακριβώς την ημέρα του κρίσιμου Eurogroup και ακολουθεί τη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες.

Η σύνοδος του άτυπου Eurogroup ξεκινά στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ενώ γίνονταν προσπάθειες για επαφές πριν ή παράλληλα με τη συνεδρίαση. Στόχος είναι σήμερα να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα περιλαμβάνει και κάποια δήλωση για το ελληνικό χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να είναι αυτός που θα ζητήσει μετ επιτάσεως την αποκρυστάλλωση των θέσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ για το χρέος και την ανάγκη επίτευξης συνολικής συμφωνίας και όχι τεμαχισμού της αξιολόγησης σε μεταρρυθμίσεις τώρα και χρέος μετά, σχέδιο που φαίνεται να προωθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για λογαριασμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε  Ο Θεοδωράκης μπορεί να στηρίξει Σκοπιανό, όχι όμως την κυβέρνηση

Σε τεχνικό επίπεδο ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της χρονικής διάρθρωσης των νέων μέτρων αλλά και ο χρόνος λήψης των μέτρων για το χρέος, σκέλος που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανάγει σε πολιτικό επιχειρώντας να καθυστερήσει.

Σε αυτό αυτό πλαίσιο και θέλοντας να πιέσουν ΔΝΤ και ΕΚΤ θέτουν επί τάπητος την αναθεώρηση του ύψους και της χρονικής διάρκειας των πλεονασμάτων και όχι της λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξή τους.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.