Η συμφωνία, βήμα, βήμα και η επόμενη μέρα

Η συμφωνία, βήμα, βήμα και η επόμενη μέρα

Συμφωνία-οδικός χάρτη τριών σημείων επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγοντας την πόρτα για την άμεση επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η Ελλάδα καλείται να λάβει μέτρα 1+1% του ΑΕΠ για το 2019-2020, τα οποία θα νομοθετήσει άμεσα μαζί με αντίστοιχης αξίας αντισταθμιστικά μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. για τη διετία 2019-2020 θα ληφθούν ανεξαρτήτως επιδόσεων, ενώ τα αντισταθμιστικά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα.

Συμφωνία υπήρξε επίσης για τα εργασιακά και τις απολύσεις όπου δεν πέρασε η απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα αποκατασταθούν σταδιακά ώστε να μην πληγεί η αναπτυξιακή δυναμική, ενώ δεν πέρασε και η νομοθέτηση του εργοδοτικού lockout.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα θα συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup για την έγκριση του Staff Level Agreement και για την έναρξη της συζήτησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και της χρονικής περιόδου επίτευξης του πλεονάσματος 3,5%.

Για τα ζητήματα του χρέους και του πλεονάσματος έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ εκφράζοντας θέσεις που απέχουν από αυτές του ESM και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Τα τεχνικά

Διαβάστε  Ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα μέτρα ύψους:
– 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019
– και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.

Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το 2019 τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνουν μέτρα κυρίως δαπάνες που θα αντιμετωπίζουν:

– την παιδική φτώχεια,
– το πρόβλημα της στέγασης,
– τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση,
– Επενδυτικό πακέτο
– και ενέργειες για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα

Σχετικά με τα θετικά μέτρα το 2020, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα είναι από τη μεριά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ λέγοντας ότι στη βάση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα» συνέχισε ο κ. Κερέ τονίζοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Η συμφωνία μας βάζει στις σωστές ράγες είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα»

είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε  Συμφωνία για το ελληνικό χρέος σύντομα, προσδοκά ο Τόμσεν

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποίηση τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Διαβάστε  Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Όλα τα λεφτά του Δημοσίου στον Στουρνάρα, υπό τον TSA

Το ΔΝΤ με ανακοίνωση που εξέδωσε δείχνει έτοιμο για τεχνική συμφωνία και ρίχνει το βάρος στις ισχυρές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι μια πολιτική απόφαση προσθέτοντας ότι γι’ αυτό θα μιλήσουμε όταν φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία.

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η συνάντηση της Τρίτης στην οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες και ολοκληρώθηκαν κάποιο πιο λεπτομερή ζητήματα που «μας επέτρεψε να ενημερώσουμε τους υπουργούς για τα μέτρα και την αλληλουχία τους».

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.