Επιστρέφουν οι θεσμοί την Αθήνα

Επιστρέφουν οι θεσμοί την Αθήνα

Συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιτεύχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρώιμες επαφές το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέλιξη που φαίνεται ότι είχε ωριμάσει τις προηγούμενες ημέρες και κλείδωσε στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Βαλέτα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως υπάρχει «αισιοδοξία» σήμερα τονίζοντας πως έχει γίνει «εντατική εργασία» με τις ελληνικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Μέτωπο ΕΚΤ-ΔΝΤ, σαμποτάζ ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Διαβάστε  Σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο: Εν αναμονή συμφωνίας για χρέος και επόμενη μέρα

«Πετύχαμε αποτελέσματα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας πως θα ενημερώσει του υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει και με τα προβλήματα που πιθανώς υπάρχουν και έπειτα θα ανακοινώσει την απόφαση τους.

Διαφήμιση

Παρά την κατ αρχήν συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA), ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του επανατοποθετεί το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις λέγοντας:

Η σημερινή ημέρα αφορά τη δέσμευση από όλες τις πλευρές, για το κλείσιμο βασικών παραμέτρων της συμφωνίας, η οποία θα σταματήσει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «μπορεί να υπάρξει πρόοδος ώστε να καταλήξουμε στις παραμέτρους για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Διαβάστε  Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα βλέμματα στην πρόταση μόμφής

Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων από Σόιμπλε, Ντράγκι και το ΔΝΤ -δια του εκπροσώπου του- που έθεταν σε νέες βάσεις τις συζητήσεις.

Διαφήμιση