Το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση χρέους για να μπει

Το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση χρέους για να μπει

Σαφείς χωρίς περιστροφές αλλά και χωρίς εικασίες ήταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη συνέντευξη Τύπου από την Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο επιμένει στην προσέγγιση των δυο σκελών αποδίδοντας ακριβώς την ίδια σημασία στις μεταρρυθμίσεις όσο και στην αξιόπιστη δέσμευση για μείωση του χρέους.

Διαφήμιση

Ό Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων επισήμανε ότι όσο σημαντική είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση εξίσου σημαντική είναι και η συμφωνία επί νεός αξιόπιστου σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα. Η γενική διευθύντρια είχε καταστήσει σαφές ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επιμένει στη μείωση του χρέους για την απελευθέρωση δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε  ΔΝΤ: Γάγγραινα η διαφθορά κοστίζει το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ δείχνει Σόιμπλε δημοσίως

«Υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις την Πέμπτη. Τόνισε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα. Ο Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς για το αν το ΔΝΤ βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 ο κ. Ράις είπε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Επέμεινε δε ότι το Ταμείο επιθυμεί πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε  Το ΔΝΤ ψαλιδίζει την ανάπτυξη, για να κουρευτεί το χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση τoυ Μιχάλη Ιγνατίου, για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο και τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζέρι Ράις δήλωσε ότι:

“όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση”

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη για τις πληροφορίες ότι το Ταμείο θεωρεί ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά και θα ζητήσει περισσότερα μέτρα το 2019. Ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Τόνισε ότι

“έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά παραμένουν ανοικτά σημαντικά θέματα”

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.