Σκούπα κατά των Κούρδων στο Ιράκ ετοιμάζει ο Ερντογάν

Σκούπα κατά των Κούρδων στο Ιράκ ετοιμάζει ο Ερντογάν

Έτοιμη να ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις, αυτή τη φορά επί ιρακινού εδάφους, είναι η Τουρκία καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην καλλιέργεια του εθνικιστικού του προφίλ ενόψει δημοψηφίσματος ενώ παράλληλα θέλει να αντιδράσει και στη συμμαχία της Ρωσίας με τους YPG Κούρδους στη Βόρεια Συρία. Στην πραγματικότητα στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι η δημιουργία απρόσκοπτης πρόσβασης στα πετρέλαια του Κιρκούκ με την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών και την απομάκρυνση Κούρδων και την εδραίωση Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιχείρηση, με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη», θα διαδεχθεί την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που άρχισε στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών και η οποία έλαβε επισήμως τέλος την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα τις πληροφορίες, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα έχει ένα «δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο» στη Συρία και στο Ιράκ.
Η επιχείρηση «Ασπίδα του Τίγρη» μπορεί να αρχίσει «τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου», μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, αναφέρει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κινητοποιηθούν άρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση στη Συρία.
Η εφημερίδα απαριθμεί εννέα στρατόπεδα του PKK, οργάνωσης που είναι παράνομη στην Τουρκία και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, στην περιφέρεια Σιντζάρ, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.
Η κουρδική αποσχιστική οργάνωση εισήλθε εκεί το 2014 για να εκδιώξει, όπως υποστήριξε, το Ισλαμικό Κράτος που κατέσφαζε τους τοπικούς πληθυσμούς των Γεζίντι.
Στο infograph που ακολουθεί πειγράφονται με σαφήνεια οι εξελίξεις και οι τούρκικες θέσεις γύρω από το Κιρκούκ, το οποίος όπως φαίνεται η Άγκυρα θεωρεί ακόμα αμφισβητούμενη περιοχή.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν


Σύμφωνα με την Yeni Safak, η επιχείρηση έχει κυρίως στόχο να αποκοπούν οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στη Σιντζάρ και την οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του PKK.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας θα υποστηριχθούν εξάλλου από τους Τουρκμένους του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση της Μπασίκα, στην επαρχία της Μοσούλης, όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν αναπτυχθεί Τούρκοι στρατιώτες, κάτι στο οποίο αντιδρά τη Βαγδάτη.
Μια τέτοια επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη, αλλά και με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει κρατήσει επιφυλακτική στάση έναντι της μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία.

Διαβάστε  Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί