Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας-Τουρκίας

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας-Τουρκίας

Κοινή άσκηση πραγματοποίησαν οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα σε ένδειξη περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων αλλά και έκφρασης πολιτικής στήριξης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν.

Με το δημοψήφισμα να πλησιάζει και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο αλλά και με τις ΗΠΑ να τηρούν ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητούσε εναγωνίως έναν ισχυρό εταίρο ώστε να αποδείξει στο εσωτερικό ότι η Τουρκία δεν έχει απομονωθεί μετά το πραξικόπημα και παρά το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει.

Διαβάστε  Τουρκία: Βουτιά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναζητούσε μια κίνηση που θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία και να του δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης της σφαίρας επιρροής του, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να θυσιάσει πολλά. Ο “γάμος συμφέροντος” των δυο φαίνεται να αποδίδει καρπούς αν και έχουν καταγραφεί αρκετές συγκρούσεις σε διάφορα επίπεδα.

Διαβάστε  Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με το ρωσικό αρχηγείο ναυτικού στην άσκηση από την πλευρά τους συμμετέχουν η φρεγάτα “Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς” το ναρκαλιευτικό “Αντιναύαρχος Ζαχάριν” και το ταχύσκαφος-περιπολικό “Ράπτορ”. Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν η φρεγάτα “Barbaros”, η κορβέτα “Buyukada” και σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Το αντικείμενο της άσκησης αφορούσε τις μανούρες εισόδου και εξόδου σε ναύσταθμους καθώς την αντιμετώπιση επιθέσεων από μικρά σκάφη.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία